Na HVU predstavljena simulacijska vježba SEESIM 14

U Simulacijskom središtu (SimS) Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu danas je, 25. rujna 2014., u okviru Dana uvaženih gostiju predstavljena sedma međunarodna računalno podržana vojno-civilna vježba SEESIM 14 (Southeastern Europe Simulation Network Computer Assisted Exercise 14).

Predstavljanju je nazočila zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra, predsjedavajući SEDM-a državni tajnik Ministarstva obrane Rumunjske Valeriu Nicuţ, direktor vježbe brigadni general OS RH Ivan Jurić, predstavnici zemalja sudionika, MORH-a, OSRH-a, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi.  

Vježba SEESIM se održava svake dvije godine i jedan je od najvažnijih projekata SEDM-a, inicijative koja okuplja ministre obrane zemalja jugoistočne Europe, ali i drugih država, s ciljem jačanja međunarodne suradnje. Od prvog izdanja 2002. godine, računalno-simulacijska vježba pretpostavlja stvaranje mreže nacionalnih simulacijskih središta. Ovogodišnja vježba traje od  24. do 26. rujna.

Hrvatska je preko Simulacijskog središta sudjelovala na svakom dosadašnjem SEESIM-u, a ovogodišnje je središnje mjesto u organizaciji, uz suradnju s Bugarskom, prvo za našu zemlju. SimS je kao središnja lokacija vježbe računalno i komunikacijski povezan s drugim lokacijama u državama sudionicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Makedoniji. Povezivanje je ostvareno i sa stožerom SEEBRIG-a u Larisi, Grčka. Vježbu podržavaju predstavnici SAD-a, a Gruzija sudjeluje kao promatrač.

U vježbi sudjeluje 43 pripadnika OS RH, a Republiku Hrvatsku, s ukupno 33 predstavnika, zastupaju i sljedeće civilne institucije: Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Državni hidrometeorološki zavod, Nacionalni CERT u sklopu Ministarstva financija, Hrvatski Crveni križ, Dubrovačko-neretvanska županija i druge.

Uoči predstavljanja vježbe, zamjenica ministra Višnja Tafra i predsjedavajući SEDM-a Valeriu Nicuţ održali su kraće govore u kojima su naveli važnost vježbe za promociju suradnje i stabilnosti u regiji, te uvježbavanje interoperabilnosti u slučaju kriznih situacija. Zamjenica ministra je posebno istaknula činjenicu da su zemlje SEDM-a u ovom SEESIM-u skoro u potpunosti preuzele aspekte organizacije od SAD-a što pokazuje napredak u regionalnoj suradnji, dok je državni tajnik izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom vježbe i učinkovitošću svih njezinih sudionika.

Vježbu SEESIM 14 nazočnima je detaljnije predstavio pukovnik OSRH Krešimir Lokas koji je zajedno s bugarskim brigadirom Valentinom Cvetanovom zamjenik direktora vježbe. Nakon prezentacije održana je video-telefonska konferencija u koju su bile uključene sve lokacije vježbe, sa predstavljanjem posebnosti vlastitog sudjelovanja u vježbi i scenarija.  

Svrha vježbe je promicanje suradnje, koordinacije i interoperabilnosti zemalja jugoistočne Europe radi uvježbavanja postojećih procedura nacionalnih civilnih i vojnih struktura te suradnje država u pripravnosti, odgovoru i upravljanju u slučaju velikih nesreća, katastrofa, terorističkih napada i slično, učinkovitim korištenjem računalnog modeliranja i simulacija.
{phocagallery view=category|categoryid=18891limitstart=0|displaydownload=1|detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja