Polaznici CAPSTONE programa iz SAD-a na studijskom putovanju u Hrvatskoj

Polaznici CAPSTONE programa Sveučilišta nacionalne obrane (National Defense University) iz Sjedinjenih Američkih Država boravili su od 24. do 26. veljače na studijskom putovanju u Hrvatskoj.

Višečlano američko izaslanstvo, u čijem su sastavu uz polaznike bili i vojni izaslanici SAD-a u RH, primili su ministar obrane Branko Vukelić i zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić sa suradnicima.

Ministar Vukelić upoznao je goste iz SAD-a s aktualnim procesima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, ističući da je temeljni strateški cilj Hrvatske ulazak u NATO, u čijoj realizaciji, dodao je, imamo punu potporu SAD-a.

Osvrnuvši se na nedavni boravak hrvatskog izaslanstva u sklopu A3 skupine u Washingtonu, istaknuo je da SAD u Hrvatskoj vidi partnera te da je Pentagon posebno zadovoljan angažmanom OSRH-a u mirovnim misijama, napominjući da je američko-hrvatsko partnerstvo za nas iznimno važno.

Više o aktivnostima hrvatskih Oružanih snaga govorio je general Barić, a uz kratku multimedijalnu prezentaciju u vrhunski opremljenom Združenom operativnom središtu Glavnog stožera uspostavljen je i videolink s granskim zapovjedništvima.

Nakon sastanaka održanih s čelnicima MORH-a i GSOS-a, polaznici CAPSTONE programa Sveučilišta nacionalne obrane SAD-a, predvođeni umirovljenim admiralom Halom W. Gehmanom, posjetili su Hrvatsko vojno učilište, gdje su ih dočekali visoki vojni dužnosnici na čelu s genera bojnikom Mirkom Šundovom. Na HVU-u je održan okrugli stol na kojemu su, uz goste iz SAD-a i izaslanstvo OSRH-a, sudjelovali predstavnici Ureda Predsjednika RH i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a teme razgovora bile su preustroj OSRH-a i pripreme za članstvo u NATO-u i EU te sudjelovanje OSRH-a u mirovnim misijama.



Priopćenja