Državni tajnik Mate Raboteg otvorio Okrugli stol "Energetska sigurnost i kritična infrastruktura"

Državni tajnik Mate Raboteg otvorio je Okrugli stol «Energetska sigurnost i kritična infrastruktura», koji se održava danas, 27. veljače 2008. u Zagrebu na Fakultetu političkih znanosti, a u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Obraćajući se nazočnima državni tajnik Raboteg izrazio je zadovoljstvo organiziranjem ovog skupa i zahvalio Fakultetu političkih znanosti na suorganizaciji, a posebno Hrvatskoj elektroprivredi koja je prepoznala važnost istraživanja energetskih potencijala i ukazala povjerenje Ministarstvu obrane, te novčano pomogla ostvarenje cjelokupnog projekta, pa tako i današnjeg događanja.

Pri tome je naglasio važnost energetske sigurnosti za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kao i za sigurnost cijele jugoistočne Europe.

Dodao je i da energetski projekti moraju pružati mogućnosti za razvoj hrvatskih tvrtki odnosno gospodarstva u cjelini, izrazivši nadu u uspjeh, s obzirom na prednosti koje Hrvatska ima glede geostrateškog položaja.

U uvodnom izlaganju, u ime suorganizatora nazočne je pozdravila dekanica Fakulteta političkih znanosti prof.dr.sc. Smiljana Leinert i predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Na Okruglom stolu raspravlja se o raznovrsnim temama, primjerice o geostrateškoj odrednici energetske sigurnosti, istraživanju geopolitičkog aspekta energetske sigurnosti i kritične infastrukture za nacionalni sustav obrane, sigurnosti opskrbe električnom energijom i prirodnim plinom Republike Hrvatske i dr.

Na skupu sudjeluju i savjetnici predsjednika Republike Hrvatske za nacionalnu sigurnost , prof. dr. Vlatko Cvrtila i Saša Perković, stručnjaci iz područja energetike sa Sveučilišta u Zagrebu, Energetskog instituta «Hrvoje Požar», Instituta «Ivo Pilar» iz Zagreba, kao i veliki broj studenata Sveučilišta u Zagrebu.



Priopćenja