Ministar Buljević na NATO summitu u Varšavi

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je, u okviru izaslanstva Republike Hrvatske, na dvodnevnom sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, održanom 8. i 9. srpnja 2016. u Varšavi, Republika Poljska.

Uslijed rastućih nesigurnosti u neposrednom okruženju Saveza (ruska aneksija Krima i pojačano naoružavanje, terorizam na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te posljedični priljev migranata u Europu), predsjednici država i vlada su se usuglasili da NATO sa svojim načelima solidarnosti, jedinstva i transatlantske veze, predstavlja glavni stup euroatlantske stabilnosti i sigurnosti u dinamičnom i progresivno evoluirajućem sigurnosnom okruženju.

U okviru rasprave o kolektivnoj obrani i odvraćanju, ministri obrane su vodili raspravu o praktičnim koracima za jačanje odvraćanja i obrane te poslali snažnu poruku o odlučnosti, solidarnosti i jedinstvu za obranom NATO teritorija kao cjeline. U tom smislu, donesene su odluke o implementaciji mjera ojačane prednje prisutnosti (Enchanced Forward Presence- eFP) na lokacijama u tri baltičke države i Poljskoj, koju bi trebale činiti četiri multinacionalne borbene skupine na rotacijskoj osnovi, a sam koncept je proširen i na jugoistok Saveza kroz implementaciju posebnih mjera osiguranja u odnosu na Rumunjsku i Bugarsku. Saveznički postav odvraćanja i obrane ojačan je usvajanjem niza odluka o jačanju otpornosti članica protiv hibridnih i cyber prijetnji te napada balističkim projektilima izvan euroatlantskog područja.

Na sastanku ministara obrane u formatu Platforme za interoperabilnost, ministri obrane država članica Saveza i partnerskih država usvojili su Mapu puta za 2016. - 2017. godinu s praktičnim mjerama u kontekstu jačanja interoperabilnosti i  upravljanja krizama s ciljem daljnjeg snaženja NATO-ove interoperabilnosti s partnerima.

Predsjednici država i vlada su tijekom summita potpisali Deklaraciju o Afganistanu u cilju reafirmiranja uzajamnih obveza Islamske Republike Afganistan i NATO-a na planu osiguranja dugoročne sigurnosti i stabilnosti Islamske Republike Afganistan. Potvrđena je predanost Saveza izgradnji stabilnosti u Afganistanu i nakon 2016. godine kroz fleksibilni, regionalni pristup.



Priopćenja