Zračne snage HRZ-a i PZO-a sudjelovale u gašenju dva požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik, danas 7. srpnja 2016. u popodnevnim satima djelovale su na dva požarišta s ukupno 6 protupožarnih aviona.

Na prvom požarištu, na lokaciji Gaćelezi kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji požar su gasila dva Canadaira i dva Airtractora koji su izbacili oko 70 vodenih bombi. Jedan od kapetana posade na Canadairu pukovnik Damir Jurišić rekao je kako je u gašenju požara bio važan pravovremeni izlazak i brzo djelovanje zračnih snaga. "Brzo, sigurno, u dobroj koordinaciji Canadaira i Airtractora i što je najvažnije učinkovito požar je ugašen, a nakon gašenja Airtractori su ostali još jedno vrijeme natapati prostor kako bi se smanjio rizik ponovnog razbuktavanja vatre", istaknuo je pukovnik Jurišić.

Odmah nakon ovog požara dva Canadaira upućena su i na gašenje požara na lokaciji Zaglav na Dugom otoku u Zadarskoj županiji te je i ovaj požar ubrzo ugašen.

Od službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja 2016.) zračne snage ukupno su djelovale na 7 požarišta.



Priopćenja