Obilježen Dan državnosti i promocija polaznika vojnih škola HVU

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" je danas, u subotu 25. lipnja 2016., održana svečanost povodom završetka školske godine 2015/2016 te promocija polaznika vojnih škola koji su završili svoje vojno školovanje.

Uz predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, ministra obrane Josipa Buljevića koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade, načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova te brojne druge visoke uzvanike i goste, svečanosti su nazočili i brojni prijatelji i članovi obitelji polaznika vojnih škola.

Čestitajući polaznicima uspješno završeno školovanje te svima okupljenima 25. godišnjicu hrvatske državnosti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se prisjetila svih poginulih i preminulih sudionika Domovinskog rata te iskazala počast braniteljima koji su se borili za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku te je posebno naglasila ulogu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana čije ime nosi i Hrvatsko vojno učilišta. Govoreći o devedesetim godinama prošlog stoljeća, predsjednica je rekla "To razdoblje novije hrvatske povijesti pamtit ćemo i po tome što su tadašnje državno čelništvo i prvi hrvatski predsjednik cjelovito sagledali svu složenost zbivanja te su odlučno i mudro donosili i provodili ključne odluke koje su se pokazale strateškima, a s današnjim odmakom od 25 godina sve više dobivaju na povijesnoj važnosti i vrijednosti. Jedna od takvih odluka je bila i odluka o ustrojavanju Hrvatskog vojnog učilišta", rekla je Predsjednica, podsjećajući kako je upravo Hrvatsko vojno učilište u proteklih 25 godina bilo jedan od najvažnijih čimbenika stručnog osposobljavanja i profesionalnog razvoja vojnog osoblja hrvatskih Oružanih snaga. Ističući kako Oružane snage imaju i danas, kao što su imale i prije četvrt stoljeća, velik ugled u društvu i povjerenje hrvatskog naroda, predsjednica Grabar Kitarović je naglasila kako hrvatske vojnikinje i vojnici dokazano pripadaju svjetskoj vojničkoj eliti.

I načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov u svom se obraćanju prisjetio branitelja iz Domovinskog rata čije je herojstvo u temeljima današnje, moderne Hrvatske. Čestitajući polaznicima svih razina vojne izobrazbe završetak školovanja, general Šundov je rekao „Iskreno vam čestitam, kao i vašim predavačima, nastavnicima i instruktorima, što ste pokazali zalaganje, učenje, profesionalnost, vojničko ponašanje i držanje. Želim vam da cijeli život stječete nova znanja, sposobnosti i vještine“ te je naglasio kako su polaznici vojnih škola do sada pokazali da su najbolji te da se na njih može računati.

Za najbolje polaznike vojnih škola HVU-a u školskoj godini 2015/2016 odabrani su bojnik Davor Vladović (24. Naraštaj Zapovjedno –stožerne škole „Blago Zadro“), poručnik Ivan Dejanović (15. Naraštaj Temeljne časničke izobrazbe), poručnik Robert Matok (19. Naraštaj vojnih pilota – kadet pilot), stožerni narednik Dalibor Dumbović (14. Naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe).

U školskoj godini 2015/2016 izobrazbu na svim razinama na HVU je završilo 240 polaznika među kojima 222 polaznika iz OSRH (20 žena), 1 polaznik MVEP-a, 17 polaznika iz stranih oružanih snaga (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Kosovo, Republika Makedonija, Republika Slovenija, Republika Srbija).   
Također, danas tijekom prijepodneva na Hrvatskom vojnom učilištu održana je i svečana promocija Temeljne, Napredne i Visoke dočasničke izobrazbe i Intergranske zapovjedno stožerne škole te su uručene pohvale i nagrade najboljim polaznicima i najboljem instruktoru.

Svečana promocija polaznika vojnih škola održana je u sklopu obilježavanja Dana državnosti, koje je započelo u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svečanom sjednicom Hrvatskog sabora te svetom misom za Domovinu u crkvi Sv. Marka. Oružane snage RH u obilježavanju su sudjelovale ispaljivanjem počasnih plotuna na Medvedgradu te mimoplovom pet brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) od luke Lora do splitske gradske luke, tijekom kojeg su pripadnici Hrvatske ratne mornarice, postorojeni na palubama, točno u podne uputili pozdrav Domovini.



Priopćenja