Čestitke povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Čestitka ministra obrane povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Poštovani djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,

s ponosom vam čestitam Dan državnosti, dvadeset i petu obljetnicu od povijesnih odluka koje je donio Hrvatski sabor, zahvaljujući kojima smo ostvarili višestoljetni hrvatski san o samostalnosti Republike Hrvatske.

Tu uvjerenost i odlučnost da jednom za uvijek budemo svoji na svome, u samostalnoj, suverenoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj znali smo obraniti u najtežim vremenima borbe za opstojnost, tijekom Domovinskog rata.

I zato se s ponosom prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja, koji su u  slobodu naše Domovine založili sebe i tako nas trajno obvezali.

Danas, 25 godina poslije, Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije. Imamo moderne i dobro opremljene Oružane snage koje su jamac naše sigurnosti, a istovremeno daju vrijedan doprinos u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta. Naši pripadnici i pripadnice prepoznati su i cijenjeni kao odgovorni i   pouzdani saveznici.

U vrijeme novih izazova, susrećemo se i s novim opasnostima i prijetnjama i moramo nastaviti izgrađivati i razvijati vlastite sposobnosti, a onda jači i spremniji, bolje doprinositi i prilagodbi Saveza u cjelini.

Želim vam puno uspjeha u vašem radu, da svojim znanjem nastavite i dalje ulagati u boljitak, stabilnost i sigurnost naše Domovine.

Neka vas uvijek vodi onaj pobjednički duh, kao trajni podsjetnik na žrtvu i odricanje, snagu i odlučnost koje smo pokazali u prijelomnim trenucima naše povijesti. I koji će nastaviti poticati da i danas, svatko od nas doprinese, uloži dio sebe, svoje znanje i srce, napravi korak više. Tako se ulaže, tako se jača i tako se voli Domovina.

 

Ministar obrane

Josip Buljević

 

Čestitka Načelnika GS OS RH povodom Dana državnosti Republike Hrvatske


Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, časnici, generali i admirali, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam

Dan državnosti Republike Hrvatska


U subotu 25. lipnja obilježavamo dvadeset i petu obljetnicu povijesne odluke Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Sabor je ustavnu odluku donio nakon što je velika večina građana Republike Hrvatske referendumom odlučila da želi ostvariti višestoljetnu težnju o samostalnosti Republike Hrvatske. Toga dana, Sabor je pokrenuo postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznanje Hrvatske.

Bez obzira na legitimnost referenduma i ustavne odluke Sabora Republike Hrvatske, postupak razdruživanja nije protekao mirnim putem, već je samostalnost i teritorijalni integritet Republike Hrvatske ostvaren odlučnošću hrvatskog naroda da odluku Sabora obrane po cijenu vlastitog života.

Stoga, na ovaj dan, prisjećamo se, s posebnim pijetetom, svih hrabrih branitelja iz Domovinskog rata koji su svoje živote podarili za hrvatsku slobodu, a njihovim obiteljima iskazujemo svoju ljubav i poštovanje. Njihova žrtva duboko je utkana u temelje hrvatske državnosti. Upravo nas svi poginuli, ranjeni i nestali pripadnici Hrvatske vojske obvezuju na trajno sjećanje i čuvanje uspomene na njihovu i žrtvu njihovih obitelji. Na ovaj dan prisjećamo se i civilnih žrtava rata koji su bile žrtve srpske oružane agresije.

Agresija na Republiku Hrvatsku je pojačana nakon odluke Sabora Republike Hrvatske o samostalnosti te je potreba za organizacijom obrambenih snaga postala još jača, a nesrazmjer odnosa snaga Zbora narodne garde i MUP-a s jedne i Jugoslavenske narodne armije s druge strane dodatno je poremećen međunarodnim embargom na uvoz oružja. U ovim vrlo teški uvjetima, kada je onemogućena pravedna priprema Hrvatske vojske za obranu od srpske agresije, ponovo je prevagu na hrvatsku stranu donijela ogromna želja hrvatskiog naroda da obrane svoju Domovinu.

Bez obzira na nadmoć u naoružanju i vojnoj opremi, naši branitelji su svojom hrabrošću i upornošću uspjeli ostvariti konačnu pobjedu te tako potvrditi povijesnu odluku Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti.
          
Kako bi Oružane snage Republike Hrvatske i dalje izvršavale svoju ustavom propisanu zadaću o zaštiti suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, nakon Domovinskog rata, Hrvatska vojska je preustrojena u moderne Oružane snage. Nakon uspješno provedene demobilizacije, Oružane snage RH preustrojile su se u manju, ali efikasnu i profesionalnu organizaciju koja se uspješno integrirala u NATO i Europsku uniju. Sudjelovanjem u nizu međunarodnih mirovnih misija i operacija potpore miru širom svijeta, pokazali smo svoju profesionalnost i potpunu posvećenost provedbi zadaća. Uz ispunjavanje svih vojnih zadaća, Oružane snage stalno sudjeluju u potpori civilnim institucijama čime pokazujemo da smo neodvojiv dio našeg naroda koji uvijek i u svemu ima potporu svojih Oružanih snaga.

Pored čestitki za Dan državnosti, svim pripadnicima Oružanih snaga želim iskreno zahvaliti  na iznimnom trudu i profesionalnosti kojom izvršavaju sve zadaće na ponos Oružanih snaga i naše Domovine. Zahvaljujući vama, građani Republike Hrvatske mogu mirno i zadovoljno uživati plodove samostalnosti I teritorijalne cjelovitosti stečene za vrijeme Domovinskog rata.

Upućujem vam iskrene čestitke i želim obilje zdravlja, svako dobro, te uspjeh i zadovoljstvo u izvršavanju zadaća.



NAČELNIK GS OS RH
general zbora
dr. sc. Mirko Šundov



Priopćenja