Helikopter HRZ i PZO u akciji spašavanja na Paklenici

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a helikopterom MI-8 MTV bila je u srijedu 29. srpnja 2015. u večernjim satima angažirana u akciji spašavanja unesrećene strane državljanke sa prostora Kanjona Velike Paklenice.

U koordiniranoj akciji, zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja najprije je iz helikoptera užetom spuštena liječnica i spašavatelj, a nakon pružene medicinske pomoći unesrećena je izvučena i prevezena do vojarne Zemunik gdje ju je preuzeo hitni medicinski tim na daljnje liječenje u Općoj bolnici Zadar.

Kapetan posade helikoptera natporučnik Goran Jelić rekao je kako se akcija odvijala u složenim uvjetima jer se radilo o nepristupačnom terenu na oko 800 metra nadmorske visine pri samom vrhu jedne stijene. "Unesrećena se nalazila ispod stijene, prostor je bio vrlo sužen tako da nije bilo puno mogućnosti za manevriranje, no i za ovako složene uvjete helikopterske su posade osposobljene i uvježbane što se i ovom akcijom spašavanja na najbolji mogući način i potvrdilo", istaknuo je Jelić.

Posadu ETH koja je sudjelovala u akcije spašavanja strane turistkinje činili su kapetan natporučnik Goran Jelić, kopilot natporučnik Marko Gerić i tehničari letači natporučnik Neven Korica i narednik Jakov Matković.

Ovo je bila deseta akcija potrage i spašavanja pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja u ovoj godini.



Priopćenja