Zračne snage aktivne u gašenju šest požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO danas, 24. srpnja 2015. aktivno su cijeli dan angažirane u gašenju šest požara sa 22 protupožarna aviona i helikoptera.

Od ukupno šest požara, tri su uspješno ugašena. Na ostala tri požarišta na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na području Labina u Istarskoj županiji požare gase po jedan Canadair CL-415, a na  Bolu na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji angažirana su dva Canadaira CL-415, jedan Airtractor AT-802 i jedan helikopter Mi-8 MTV.

Tijekom dana na požarištu na Pelješcu sveukupno je djelovalo šest, na Plominu dva, Bolu sedam, lokaciji Čista Mala dva te Marini četiri protupožarnih aviona i helikoptera.

Jedan od kapetana helikoptera Mi-8 MTV satnik Nikola Gažo gasio je požar istočno od Bola na Braču i zahvaljujući njegovoj posadi spašeno je nekoliko kuća. „Radilo se o tri lokacije gdje su izbili požari, dvije su bile na vrhu dok je najkritičnije bilo u uvali jer su u trenutku našeg dolaska kuće već bile zahvaćene požarom. Reagirali smo brzo, vodu smo morali ispuštati lebdeći helikopterom i tu smo ostali dva sata jer je vjetar stalno prijetio razvoju vatre. Nakon slijetanja dobili smo poruke i pozive gdje nam se ljudi zahvaljuju jer spasiti nekome dom za nas je najveći mogući motiv i nagrada za napore i trud koji zadnjih dana ulažemo u akcijama gašenja požara“, istaknuo je Gažo.
 
U 31 dan ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sveukupno provele 531 sat u akcijama gašenja požara, odnosno punih 22 dana u zraku pri čemu su izbacili oko 22 000 tona vode.



Priopćenja