Prezentacija 2. nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, danas je, u ponedjeljak  10. travnja 2017., održana 4. sjednica Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti. U fokusu sjednice bila je prezentacija drugog nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.

Povjerenstvo je osnovano odlukom Vlade RH 3. studenog 2016., a u njega su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH te drugih tijela. Sjednicom je predsjedao nositelj izrade nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, a između ostalih sudjelovali su i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Robert Kopal, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ante Gotovina i drugi.

Strategija nacionalne sigurnosti ishodišni je strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva.
U izjavi za medije nakon sjednice, ministar Krstičević je naglasio kako je danas predstavljen drugi nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.  U tom procesu sudjeluje  više od 150 stručnjaka. "Nacionalna sigurnost se tiče svih nas i želimo postići nacionalni konsenzus. Želimo da sustav nacionalne sigurnosti bude moderan, racionalan, sveobuhvatan i učinkovit" istaknuo je ministar Krstičević te naglasio kako Republika Hrvatska kao odgovor na nove sigurnosne rizike treba Partnerstvo za sigurnost koji počiva na načelima poštivanja ljudskih prava, transparentnosti, solidarnosti, tolerancije i dijaloga.
Razvoj strategije nacionalne sigurnosti trajan je i kontinuiran proces u sklopu kojeg Vlada Republike Hrvatske treba, na početku mandata i u suradnji s Predsjednicom Republike predložiti, a Hrvatski sabor donijeti Strategiju nacionalne sigurnosti.
Jedan od noviteta je i prijedlog kojim će Vlada RH jednom godišnje izvijestiti Hrvatski sabor o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.
 
"Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo treba jamčiti svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet Republike Hrvatske" naglasio je ministar Krstičević.
 
Iduća, 5. sjednica Povjerenstva i prezentacija trećeg Nacrta Strategije predviđena je za 25. travnja, a nakon nje slijedit će e-savjetovanje i sastanci sa stručnjacima i institucijama uključenim u izradu Strategije. Prezentacija završnog nacrta očekuje se u lipnju, a usvajanje dokumenta u Hrvatskom saboru u srpnju 2017.





Priopćenja