Ministar Krstičević s crnogorskim ministrom obrane Boškovićem

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u petak, 7. travnja 2017. u Ministarstvu obrane s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem.

Tom prilikom istaknuto je kako Hrvatska i Crna Gora svojim prijateljskim odnosom mogu biti primjer ostalim zemljama u Jugoistočnoj Europi. Visoka razina bilateralne obrambene suradnje dviju susjednih država osobito na području izobrazbe i obuke potvrđena je potpisivanjem Sporazuma o školovanju kadeta iz Crne Gore na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".
Također, Hrvatska i Crna Gora zajednički sudjeluju u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu u okviru Američko-jadranske povelje.

Ministar Krstičević tom je prigodom izrazio zadovoljstvo posjetom crnogorskog izaslanstva Republici Hrvatskoj i skorim ulaskom Crne Gore u NATO. „Ulaskom Crne Gore kao 29. članice šalje se jasna poruka kako je saveznička politika proširenja još uvijek aktualna te da je NATO najsnažniji jamac za europsku sigurnost“, rekao je ministar Krstičević dodavši da je Hrvatska, kao što je pružala punu potporu Crnoj Gori na euroatlantskom putu, spremna podijeliti svoja iskustva iz pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.
"Naša suradnja predstavlja jasnu demonstraciju zajedničke odgovornosti za stabilnost Jugoistočne Europe što će biti još vidljivije i skorašnjim ulaskom Crne Gore u punopravno članstvo u NATO", istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar Predrag Bošković zahvalio je Republici Hrvatskoj na velikoj podršci koju je pružila Crnoj Gori na euroatlantskom putu. "Izvrsna suradnja Hrvatske i Crne Gore može biti primjer ostalim državama u regiji, osobito na području obrane. Ulazak Crne Gore u članstvo u NATO je dobra prilika da i ostalim državama pokažemo kako je budućnost zapadnog Balkana u euroatlantskim integracijama, a cilj nam je očuvati mir i stabilnost na tom području", naglasio je crnogorski ministar Bošković.

Ministri su razgovarali i o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Jugoistočnoj Europi i svijetu. Zaključeno je kako su brojni sigurnosni izazovi, dodatni  poticaj za daljnje jačanje dobrih bilateralnih odnosa jer niti jedna država nije u stanju samostalno se nositi s tako kompleksnim izazovima kao što su migrantska kriza ili rastući radikalizam u širem okruženju, povezan s krizom na Bliskom Istoku. „Imamo zajednički interes, ali i odgovornost i obvezu nastaviti s intenzivnom suradnjom s ciljem sigurnosti naših građana, stabilnosti i mira na ovom području“, rekao je ministar Krstičević.

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, u okviru kojeg se sastao s Predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović. Također crnogorsko izaslanstvo bilo je u posjetu Odboru za obranu Hrvatskog sabora i Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".



Priopćenja