26. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije Josipa Jovića

Komemorativnim skupom na Plitvicama danas je, u petak, 31. ožujka,  obilježena 26. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio na Uskrs 31. ožujka 1991. godine.

Skupu su nazočili obitelj i prijatelji Josipa Jovića, njegovi suborci, sudionici akcije "Plitvice", pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanstvo državnih dužnosnika u kojem su bili  Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova RH Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, izaslanstva OSRH, MUP-a, lokalne uprave i samouprave i drugi.

Tijekom komemoracije izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na Spomen-obilježju posvećenom Josipu Joviću, a molitvu za prvog poginulog redarstvenika i sve koji su dali život za Hrvatsku predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.
 
U prigodnom obraćanju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da akcija Plitvice u povijesti Domovinskog rata ima posebno značenje, a ime Josipa Jovića postalo je simbol za hrvatske branitelje. "Akcija je pokazala zajedništvo, samopouzdanje, odlučnost i jasne ciljeve", istaknula je predsjednica, dodavši da su nam takve osobine potrebne i danas.
 
Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je istaknuo da je upravo akcija Plitvice pokazala koliko će teška biti borba za hrvatsku slobodu i samostalnost. Danas je dan ponosa na uspjeh akcije, no i tuge jer se sjećamo prve hrvatske žrtve u toj borbi. "Heroji poput Jovića utkani su u temelje naše mlade države i tako će biti zauvijek", zaključio je Petrov.

Ministar obrane Krstičević je rekao da su "Josip i svi naši branitelji pokazali kako se bori za jedinu domovinu. I ne bi bilo naših postignuća, ne bi bilo slobodne Hrvatske, ne bi bilo ni naše sadašnjosti, ni naše budućnosti da nije bilo takvih hrvatskih ljudi, takvog domoljublja i njihove žrtve. Upravo zato što znamo kroz što smo prolazili devedesetih, odlučni smo čuvati i graditi onu bolju Hrvatsku koju su naši prijatelji sanjali". Izrazivši ponos što je u redovima naše pobjedničke Hrvatske vojske kao dragovoljni ročnik danas njegov nećak i imenjak Josip Jović, ministar Krstičević je istaknuo da je "to primjer kako se čuvaju vrijednosti Domovinskog rata, kako se njeguje domoljublje i kako se gaji naš jedinstveni, hrvatski pobjednički duh".

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je rekao da je današnji skup način da se kaže "Hvala!" svim sudionicima akcije i prvom hrvatskom redarstvenika Josipu Joviću, te svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli. "Nisu mrzili nikoga, nego su voljeli svoju domovinu za koju su se borili", istaknuo je.

Stjepan Cifrek, sudionik akcije „Plitvice“ i umirovljeni časnik OSRH, u kratkim je crtama ispričao događaje iz tih dana. "Operacija je potpuno uspjela, ali smo izgubili Josipa koji je bio u prvom jurišnom redu i tako je pala prva krv i prva žrtva za Lijepu Našu", rekao je Cifrek.



Priopćenja