Konferencija načelnika GS OS država članica A5 u Splitu

U Splitu je danas, u srijedu, 30. studenog 2016., održana  20. konferencija načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga država članica Američko jadranske povelje A5 u organizaciji Oružanih snage Republike Hrvatske.

Uz zamjenika zapovjednika američkih snaga za Europu, general pukovnika Thimothya M.  Raya, supredsjedatelj Konferencije bio je načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov.

Na konferenciji su sudjelovali načelnici ili zamjenici načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga zemalja članica Američko jadranske povelje, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Makedonije, te zemalja promatrača, Slovenije i Kosova. Također, sudjelovali su i zapovjednici Nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država. Partner Republike Hrvatske je  Nacionalna garda Minnesote, s kojom su Oružane snage RH razvile suradnju u okviru State Partnership Programa.

Sudionici Konferencije raspravljali su o aktivnostima provedenim u prethodnom razdoblju kao i o modalitetima buduće suradnje s ciljem podizanja sigurnosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Europi, s osobitim naglaskom na razvoj interoperabilnosti zemalja članica Povelje.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, ovom prilikom je naglasio kako Američko jadransku povelju Hrvatska smatra najvažnijim sredstvom za omogućavanje članstva u NATO savezu zemljama kao što su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, što je ujedno i glavni politički cilj ove Povelje.

Zamjenik zapovjednika američkih snaga za Europu, general pukovnik Thimothy M. Ray izrazio je zadovoljstvo i pohvalio Hrvatske napore u provedbi i implementaciji Američko jadranske povelje.

U cilju ostvarenja stabilnog okruženja s općim političkim ciljevima NATO saveza u Jugoistočnoj Europi, Oružane snage RH i dalje će aktivno podupirati Američko jadranske povelju A5 što je potvrđeno potpisom akta „Joint Statement of the Chiefs of Defence of  the U.S.-Charter Nations“, kojeg su potpisale i ostale članice.



Priopćenja