Sastanak ministra Krstičevića i poljskog veleposlanika u RH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je danas, u ponedjeljak, 28. studenog 2016. godine veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Macieja Szymańskog.

Tijekom sastanka potvrđeni su odlični bilateralni odnosi dviju država, pri čemu je posebno važna obrambena suradnja. Ministar Krstičević istaknuo je Poljsku kao jednog od najznačajnijih strateških partnera RH, te su razmijenjena mišljenja o modalitetima produbljivanja dosadašnje suradnje koja obuhvaća cijeli niz područja, od zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, koordiniranog nastupa u pogledu doprinosa NATO strukturi, do angažmana hrvatskih časnika u institucijama NATO-a smještenih u Poljskoj. Uz navedeno, naglašena je važnost nastavka uspješne suradnje specijalnih snaga te vojno-tehničke suradnje.

Ministar Krstičević naglasio je da RH, kao odgovoran partner, čvrsto stoji uz svoje Saveznike što  potvrđuje i sudjelovanje Oružanih snaga RH s preko 260 pripadnika na međunarodnoj vojnoj vježbi Anakonda 2016., koja se provela na području Poljske u lipnju 2016. godine.

Sugovornici su također razmijenili stajališta po pitanju globalne i regionalne sigurnosti pri čemu je ministar Krstičević potvrdio hrvatsku predanost jačanju stabilnosti Jugoistočne Europe pružanjem pomoći i prijenosom iskustava iz procesa euroatlantskih integracija zemljama aspiranticama.

Ministar Krstičević upoznao je veleposlanika s konceptom Domovinske sigurnosti i vizijom Strategije nacionalne sigurnosti, te je naglasio kako je Vladi Republike Hrvatske održavanje stabilnog i sigurnog okružja za građane jedan od ključnih prioriteta. U tom kontekstu, povećana su izdvajanja za obrambeni proračun, te je ministar naglasio kako će MORH kontinuirano raditi na jačanju sposobnosti cjelokupnog obrambenog sektora.



Priopćenja