Ministar Krstičević primio Veleposlanika SR Njemačke

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je danas, u ponedjeljak 28. studenog 2016., u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomasa E. Schultzea.

Ministar Krstičević uvodno je upoznao veleposlanika Schultza s ključnim planovima Vlade i Ministarstva obrane u narednom razdoblju, istaknuvši da će osim ekonomske reforme, fokus biti na izradi Strategije nacionalne sigurnosti te koncepta Domovinske sigurnosti.

Na sastanku obostrano su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi dviju država te vrlo intenzivna i sadržajna višegodišnja suradnja na području obrane i sigurnosti. Posebice je istaknut zajednički doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u misijama i operacijama potpore miru te regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji.
Ministar Krstičević je Njemačku istaknuo kao glavnog europskog strateškog saveznika Hrvatske, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru NATO-a i Europske unije te izrazio zadovoljstvo procesom opremanja i modernizacije koji se odvija u suradnji s tom zemljom.

Tijekom razgovora sugovornici su se osvrnuli i na sigurnosnu situaciju u regiji, posebice Bosnu i Hercegovinu, zaključivši da je najbolji model za stabilizaciju i prosperitet susjedstva nastavak europske i euroatlantske integracije te da će RH u tom kontekstu nastaviti pružati svaku potrebnu pomoć prenošenjem iskustava iz procesa pridruživanja NATO-u i EU svim zemljama u našem okružju.

Također, iskazan je obostrani interes za daljnje intenziviranje obrambene suradnje dviju zemalja, te potvrđena predanost nastavku suradnje na području obrambenih sposobnosti i zajedničkog djelovanja u suočavanju s aktualnim sigurnosnim izazovima.



Priopćenja