Vježbom BSD-a završen seminar o borbi protiv terorizma

U vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju u četvrtak, 30. lipnja 2011. završen je seminar za visoke civilne dužnosnike o borbi protiv terorizma "The Nexus of Terrorism", a kojeg su zajednički organizirali MORH i GS OSRH, Bojna za specijalna djelovanja te Joint Special Operations University (JSOU) kao dio Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a.


Trodnevni Seminar koji započeo u utorak, 28. lipnja 2011. obuhvatio je slijedeće teme: vrste i oblici terorističkih ugroza u globalnom okruženju, načini  borbe protiv njih te, posebno, nacionalne i nadnacionalne prijetnje sigurnosti koje su posljedica ilegalnih i kriminalnih djelatnosti - krijumčarenja, trgovine ljudima, piratstva i krijumčarenja droge. Seminar je završio metodsko pokaznom vježbom koju su izveli pripadnici 3. satnije za specijalna djelovanja BSD-a, te pripadnici HRZ-a i HRM-a.

Završetku Seminara i pokaznoj vježbi nazočili su državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva financija, Državnog odvjetništva RH, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i drugi, dok su JSOU predstavljali Gordon Scott, Chuck Ricks, Joseph Celeski i Rob Mitchell.

Tijekom vježbe demonstrirano je zaustavljanje i zauzimanje broda na kojem se nalazi krijumčareno naoružanje. Sudionici vježbe su demonstrirali kako se, u dobro koordiniranoj akciji, provodi istovremeno osiguranje sumnjivog broda s mora, nasilan ulazak na brod s mora i iz zraka te osiguranje iz zraka. U vježbi su sudjelovali brod DB 82, jurišni borbeni čamci Bljesak i Oluja te helikopter Mi 171 Sh.
Po završetku vježbe, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović rekao je: „Hrvatska je vjerodostojna članica međunarodne zajednice i NATO-a, i kao takva se zalaže za sveobuhvatni, zajednički pristup u borbi protiv terorizma - kako protiv njegovih posljedica, tako i protiv njegovih uzroka. U tom smislu nam je suradnja sa SAD-om dragocjena, oni su naši strateški saveznici, a ovaj trodnevni seminar je potvrda važnosti i uspješnosti te suradnje.“

Zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić izrazio je zadovoljstvo viđenom vježbom te je izjavio kako je Hrvatska već pokazala spremnost za suradnju s partnerima, te za zajedničke aktivnosti u prevenciji i borbi protiv terorizma. „I angažman hrvatskih OS u misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje naši pripadnici provode obuku pripadnika ANA-e, predstavlja jedan od oblika borbe međunarodne zajednice protiv terorizma u kojoj svoj doprinos daje i Republika Hrvatska. Borba protiv terorizma je stalna borba, ona zahtjeva puno rada, puno napora i puno ovakvih događaja“, rekao je kontraadmiral Simičić te je na kraju pohvalio sve sudionike vježbe.

 Priopćenja