Incidenti na Golanu bez posljedica za živote i zdravlje hrvatskih vojnika

Tijekom 2013. godine, u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a zabilježeno je ukupno tri incidenta bez posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH, tijekom kojih je nastala materijalna šteta, a o čemu je na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji.

Imajući u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima, mogla se, vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF. Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije.



Priopćenja