Tafra na sastanku ministara obrane EU u Ateni

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održava 20. i 21. veljače u Ateni, Grčka.

Ovo je prvi sastanak ministara obrane EU koji se održava nakon sastanka Europskog vijeća (sastanak šefova država i vlada država članica EU-a) održanog 19. i 20. prosinca 2013. u Bruxellesu, koje je bilo posvećeno obrani i sigurnosti.

Na sastanku će se raspravljati o rezultatima Europskog vijeća iz prosinca 2013., Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), pružanju potpore partnerskim zemljama i organizacijama u izgradnji kapaciteta (capacity building), razvoju političkog okvira za sustavnu i dugoročnu obrambenu suradnju te načinima za poboljšanje suradnje na projektima.

Tijekom drugog dijela sastanka, ministri će razgovarati o operacijama Europske unije o kojima će ih izvijestiti zapovjednici operacija. Fokus rasprave bit će na obučnoj misiji, EU TM Somalija koja je usmjerena na smirivanje i stabilizaciju stanja u Somaliji nakon desetljeća unutarnjih sukoba i nestabilnosti koje su dovele do potpunog rasula središnje države i pretvaranja Somalije u stalni izvor sigurnosnih problema, i to ne samo regionalno već i globalno. Na sastanku će prisustvovati Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i UN-ov podtajnik za mirovne operacije Herve Ladsous.

Završni dio sastanka kojemu će prisustvovati i UN-ov podtajnik za mirovne operacije Herve Ladsous bit će posvećen cjelokupnoj situaciji u Srednjoafričkoj Republici, kao i pripremama za pokretanje operacije EU u SAR-u (EUFOR CAR). Operacija EUFOR CAR nova je operacija kojoj je cilj stvoriti preduvjete za smirivanje sukoba i napetosti te normalizaciju stanja u Srednjoafričkoj Republici.



Priopćenja