Održane hrvatsko-danske obrambene konzultacije

Zamjenik stalnog državnog tajnika Ministarstva obrane Kraljevine Danske zadužen za sigurnosnu i obrambenu politiku, Kristian Fischer, posjetio je danas, 18. veljače, Ministarstvo obrane RH.

Tom prigodom susreo se s pomoćnikom za obrambenu politiku Zoranom Drčom, kao i održao kratku prezentaciju o danskom obrambenom planiranju.

Tijekom sastanaka danskog i hrvatskog dužnosnika razgovaralo se o sigurnosno obrambenim temama koje su se većinom odnosile na izgradnju učinkovitijih mehanizama unutar NATO-a i EU, kao i na specifičnosti nacionalnih obrambenih sustava. Pomoćnik Drča prezentirao je transformaciju hrvatskog obrambenog sustava, koja je zaopočela izmjenama zakonske regulative točnije novim zakonskim rješenjima (Zakonom o obrani i Zakonom o službi) te se nastavlja izradom i donošenjem konceptualnih strateških dokumenata (SPO i DPR).

Također, tijekom ovog posjeta razmjenjeni su stavovi oko Agende predstojećeg NATO Summita, važnosti i sudjelovanju u projektima Pametne obrane, odnosima s partnerima, kao i politici otvorenih vrata.

Uz to razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, kao i o sudjelovanju u operaciji ISAF.

Nakon razgovora, zamjenik stalnog državnog tajnika održao je kratku prezentaciju o obrambenom planiranju predstavivši Danski obrambeni Sporazum 2013.-2017. (Danish Defence Agreement 2013-2017).



Priopćenja