Novih tisuću vojnika spremno za obranu od poplave

Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, ministar obrane Ante Kotromanović, danas 17.veljače 2014., na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje donio je Odluku da se na područje Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije prema potrebi angažira i dodatnih 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH.

Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama.

U Sisačko-moslovačkoj županiji, na terenu je već angažirano 400 vojnika, koji su intenzivno radili na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica.
Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

S obzirom da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom području također se obavljaju pripreme za obranu od poplave.

Vezane vijesti:

U općinu Lekenik večeras upućeno dodatnih 100 vojnika, 15.2.2014.,priopćenje

Dodatnih 300 vojnika stiže u pomoć stanovnicima Sisačke županije, 14. 2. 2014., priopćenje

Vojska pomaže u Letovaniću, 13.2.2014., Priopćenje

Angažirani vojnici u obrani od poplave u Letovaniću, 13.2.2014., Priopćenje

Fotogalerija: Vojska pomaže u Letovaniću



Priopćenja