Načelnik GS OSRH obišao poplavom ugrožena područja

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Drago Lovrić danas, 15. veljače 2014. obišao je poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Još jutros u pomoć mještanima stiglo je i dodatnih 127 pripadnika Oružanih snaga RH.  S potrebnom mehanizacijom, kamionima, radnim strojevima i drugom opremom pomažu na području Žažine, Starog Pračnog, Letovanića i Starog Broda. Oružane snage su stavile u pripravnost još tisuću vojnika u slučaju pogoršanja situacije. Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 13. veljače 2014. upućena je prva skupina od 100 vojnika koja je bila angažirana na području naselja Letovanić i Žažina u općini Lekenik.

Jučer, 14. veljače 2014. angažirano je 300 vojnika koji su intenzivno radili na podizanju nasipa u naseljima Žažina, Letovanić, Stari Brod i Staro Pračno.

Na taj način vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zajedno pomažu civilnim vlastima i građanima, te neprestano nadziru kritična područja Sisačko-moslovačke županije.

Tijekom obilaska pripadnika Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić susreo se i s gradonačelnicom Siska i načelnikom općine Lekenik koji su ga upoznali sa stanjem na ugroženom području i izrazili svoju zahvalnost što je vojska stigla u pomoć u najkritičnijim trenucima.

Načelnik Glavnog stožera je naglasio da Oružane snage uvijek izvršavaju sve svoje zadaće, među kojima i ovu,  pomoć civilnim strukturama i stanovništvu kada god je to potrebno i kada resursi civilnih struktura nisu dovoljni. „Oružane snage imaju u pripravnosti i dodatne snage, uključujući amfibijska vozila, čamce, ronitelje i helikoptere te u svakom trenutku, kada to nadležna državna tijela zatraže, mogu priskočiti u pomoć na svakom dijelu teritorija Republike Hrvatske i u bilo koje vrijeme“, istaknuo je general Lovrić u razgovoru s dužnosnicima lokalne samouprave.

Pripadnici Oružanih snaga ostaju na terenu gdje stalno prate razvoj situacije, vodostaj rijeke Kupe i stanje nasipa. Na terenu svim angažiranim snagama koordinira brigadir Robert Suntešić, a Zapovjedno operativno središte (ZOS) Glavnog stožera zapovijeda snagama na terenu i koordinira aktivnosti s drugim tijelima državne uprave i lokalne samouprave.

Vezane vijesti:

Dodatnih 300 vojnika stiže u pomoć stanovnicima Sisačke županije, 14. 2. 2014, priopćenje

Vojska pomaže u Letovaniću, 13.2.2014, Priopćenje

Angažirani vojnici u obrani od poplave u Letovaniću, 13.2.2014, Priopćenje

Fotogalerija: Vojska pomaže u Letovaniću



Priopćenja