Posade HRZ i PZO-a zamijenile helikoptere i vratile se u BiH

Letačke posade s dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a angažirane na pružanju pomoći stanovnicima poplavom ugroženih područja u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 19. svibnja 2014., u večernjim satima sletjele su u vojarnu "Knez Trpimir" u Divuljama radi zamjene helikoptera, a potom su krenule nazad u BiH, gdje i danas, već peti dan sudjeluju u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenim područjima.

Prelet i zamjena helikoptera obavljeni su zbog redovitog 50-satnog pregleda na helikopterima. Djelovanje hrvatskih helikoptera u BiH produženo je do 21. svibnja u 19,00 sati, a najkasnije do 23. svibnja 2014 u 19,00 sati temeljem Odluke koju je 19. svibnja na telefonskoj sjednici donijela Vlada RH uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH.

Nakon slijetanja u vojarnu u Divuljama zapovjednik ETH satnik Ante Siniša Kozina kazao je kako su u akcijama spašavanja i pomaganja u BiH sudjelovali u najkritičnijim danima te je teško izdvojiti nešto posebno zahtjevno jer je skoro svaki let izgledao  kao jedina mogućnost dolaska do ljudi iz zraka.
"Djelovali smo uigrano sa spašavateljima iz Bojne za specijalna djelovanja, a samo u jednom danu uspjeli smo s jednim helikopterom "izvući" više od stotinu ljudi. Iz pojedinih kuća spašavali smo ljude s balkona primjenjujući 'fix-line' tehniku spuštanja užetom i premještanja ugroženih do sigurnijih prostora. Krećemo odmah nazad kako bismo već ujutro bili na raspolaganju tamošnjem Kriznom stožeru za nove misije u pomaganju ljudima Bosne i Hercegovine. Sada je prioritet zračna dostava hrane, vode i lijekova stanovnicima koji su ostali odsječeni, pojavila su se brojna klizišta, zadaće su zahtjevne, no mi smo potvrdili spremnost djelovanja i u ovakvim situacijama", istaknuo je Kozina.

Posade su sletjele oko 22,00 sata na aerodrom Rajlovac u Sarajevu, koji je polazna baza helikoptera HRZ i PZO.

Od upućivanja u humanitarnu akciju u Bosni i Hercegovini, od 16. svibnja do danas, letačke posade imale su sveukupno 101 let s ostvarenih 43 sata naleta, pri čemu je prevezeno 249 osoba i 32 tone tereta.



Priopćenja