Helikopteri HRZ i PZO-a u obrani od poplava u RH i BiH

Helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, angažiranim na aktivnostima pomoći na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, produžen je angažman do 21. svibnja 2014. godine u 19:00 sati, a najkasnije do 23. svibnja 2014. godine u 19:00 sati, temeljem Odluke koju je danas, 19. svibnja 2014. na telefonskoj sjednici donijela Vlada RH.

Kako bi nastavili humanitarnu akciju pružanja pomoći posade HRZ i PZO-a će danas, 19. svibnja 2014. zbog redovitog 50-satnog pregleda na helikopterima Mi-8 MTV preletjeti u Hrvatsku u matičnu vojarnu „Knez Trpimir“ u Divuljama i zamijeniti helikoptere.

Tijekom jučerašnjeg dana, 18. svibnja 2014., dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a djelovali su zajedno na područjima ugroženim od poplava u Bosni i Hercegovini, i to na prostoru Zenica-Brčko-Bijeljina-Orašje-Tuzla.

Letačke posade provele su u zraku 10,5 sati, pri čemu su iz najugroženijih naselja prevezli 11 osoba i dostavili oko 14 tona tereta (hrana, voda, čamci, vreće s pijeskom i sl.).

Od upućivanja u humanitanu akciju u Bosni Hercegovini (16. svibnja) do danas letačke posade imale su sveukupno 83 leta s ostvarenih 33 sata naleta, pri čemu je prevezeno 246 osoba i 25 tona tereta.

Također, posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava ETH 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a provela je jutros, 19. svibnja 2014., izviđanja na poplavljenim područjima u Slavoniji kako bi se dobio uvid u stanje na terenu s nasipima te sukladno tome donijele procjene i poduzele aktivnosti zaštite.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV satnik Nikola Gažo kazao je kako se zajedno s još jednim helikopterom Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera nalaze u Županji odakle kreću u akcije pružanja pomoći na poplavljenim područjima Slavonije.



Priopćenja