Više od 1000 pripadnika OS RH u obrani od poplava u Slavoniji

Tijekom prijepodneva, danas 19. svibnja pripadnici Oružanih snaga RH sa dva teretna motorna vozila OS RH, sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći Crvenog križa iz Zagreba na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Također, angažiran je jedan tegljač OS RH s 15 000 l flaširane vode koju prevozi iz vojarne “Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni u vojarnu "Bosut" u Vinkovce.

Trenutno je na aktivnostima pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava na najugroženijim područjima angažirano ukupno 1071 pripadnik Oružanih snaga RH.

Više od 1000 pripadnika Oružanih snaga RH i danas je, 19. svibnja 2014. već četvrti dan angažirano u obrani od poplava u najugroženijim područjima Slavonije te u Bosni i Hercegovini.

U skladu s najnovijom Odlukom ministra obrane RH Ante Kotromanovića, u obrani od poplava u Slavoniji angažirano je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i više od 40 motornih vozila, 9 čamaca i 2 amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje, dok su od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas na području Slavonije angažirana dva helikoptera s posadama, odnosno ukupno 8 pripadnika HRZ i PZO-a.

Od navedenih podataka, na području Slavonskog Broda angažirano je 106 pripadnika OS RH a 11 motornih vozila i 3 čamca, i to na aktivnostima utovara pijeska i slaganja nasipa, dok se 52 pripadnika nalazi u pripravnosti u Gradskoj dvorani.
U Slavonskom Šamcu angažirano je 118 pripadnika OS RH i 6 motornih vozila.

Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604 angažirano je na području Županje, zajedno sa  20 motornih vozila, 6 čamaca i 2 amfibijska vozila. Navedeni pripadnici OS RH nadziru nasip na potezu šetnice do skelskog prijelaza u Županji i na potezu Županja - Rajevo selo. Isto tako, angažirani su na potezu Centar Županje – Šlajs, te na nadzoru nasipa u Drenovcima.
U Posavskim Podgajcima 55 pripadnika OS RH tijekom noći su završili aktivnost izvlačenja stoke s farme ZIB, gdje je ukupno evakuirano 1707 grla stoke.

Na području Drenovci - Vukovar angažirana su 4 teretna motorna vozila OS RH koji su angažirani na prijevozu pijeska.
Dvije cisterne za dostavu pitke vode OS RH bile su angažirane u Okučanima, gdje je dostavljeno 7000 litara vode, i u vojarni „Bosut“ u Vinkovcima, gdje je dostavljeno 1100 litara vode. Također, na lokacijama Otok, Cerna i Gradište razmještene su tri pokretne kuhinje u kojima je tijekom jučerašnjeg dana pripremljeno oko 700 obroka.

Isto tako, u sportskoj dvorani Cerna i vojarni "Bosut" u Vinkovcima na sanitetskim osiguranjima angažirano je 6 pripadnika Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima te dva sanitetska motorna vozila.
Uz sve angažirane snaga, u vojarni "Pk P. Matanović" u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila, koji će se u slučaju potrebe također angažirati.

Također, u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Odlukom Vlade RH, od petka 16. svibnja 2014. godine upućeno je ukupno 15 pripadnika OS RH, i to 9 pripadnika HRZ i PZO-a i 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s 2 helikoptera Mi-8 MTV za pružanje humanitarne pomoći u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima općina Maglaj, Zavidovići i Doboj. Tijekom jučerašnjeg dana, 18. svibnja 2014. godine jedan helikopter iz Rajlovca za Zenicu prevezao je 5 tona tereta i 10 osoba. Drugi helikopter prevezao je iz Rajlovca za Brčko 9 tona tereta, te oko 20 000 vreća pijeska na relaciji: Županja (RH) – Orašje (BiH).

{module [395]}



Priopćenja