Ministar Kotromanović u radnom posjetu SAD-u

Ministar obrane RH  Ante Kotromanović, u izaslanstvu Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, nalazi se u višednevnom radnom posjetu SAD-u.

U sklopu posjeta, ministar Kotromanović će danas, 15. svibnja 2014. posjetiti Nacionalnu gardu Minnesote, a predsjednik Josipović  u Houstonu će sudjelovati na energetskom forumu gdje će vodećim svjetskim naftnim tvrtkama predstaviti moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

Vezano za pitanja energetike i mogućnostima ulaganja u Hrvatsku, predsjednik Josipović rekao je da je politiku energetske neovisnosti promovirao i u Kongresu, u razgovoru s utjecajnim krugovima. "Ti natječaji traju dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet godina", rekao je predsjednik Josipović.
Dodao je da će poslovnim ljudima predstaviti Hrvatsku kao zemlju otvorenu za investitore u kojoj vrijede europska pravila slobode trgovine i poduzetništva.

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetit će Minnesotu, koja je Hrvatskoj partnerska savezna država već 18 godina u okviru State Partnership Programa.
Radi se o uzvratnom posjetu saveznoj državi Minnesoti i njezinoj Nacionalnoj gardi s kojom Ministarstvo obrane ima razvijenu obrambenu i vojnu suradnju, pripadnici Nacionalne garde Minnesote i OSRH zajednički sudjeluju i u operaciji ISAF u Afganistanu, te imaju zajedničke vježbe i obuku. Značajan dio suradnje Hrvatske i Minnesote predstavljaju i posjeti na visokoj razini. Zapovjednik Nacionalne garde, general Richard C. Nash bio je u posjetu Hrvatskoj 2013. godine. Prilikom današnjeg posjeta Minnesoti, ministar Kotromanović posjetit će vojne instalacije i baze Nacionalne garde te održati razgovore o dodatnim mogućnostima suradnje.

Tijekom jučerašnjeg dana, predsjednik Josipović i ministar obrane Kotromanović sastali su se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom u Bijeloj kući. Na sastanku je američki potpredsjednik pohvalio Hrvatsku zbog reformi koje je poduzela u proteklih 10 godina, koje su joj omogućile da 2013. –te postane članicom Europske Unije, objavljeno je u priopćenju Bijele kuće nakon sastanka. Predsjednik Josipović istaknuo je da se razgovaralo o bilateralnim odnosima i pitanjima poput izbjegavanja dvostrukog oporezivanja što je važno za motiviranje ulagača, osobito u energetici.
"Potpredsjednik Biden je s velikim interesom razmotrio pitanje novih energetskih mogućnosti Hrvatske kao čvorišta koje omogućava energetsku neovisnost, ne samo Hrvatske, nego i Jugoistočne Europe, ali i srednje i istočne Europe", naglasio je Josipović.
U razgovoru Bidena i ministra Kotromanovića važan dio razgovora posvećen je obrambenoj suradnji, sudjelovanju pripadnika OS RH u NATO operacijama. Američki potpredsjednik Biden istaknuo je i da Amerika prati i stanje u regiji, posebno u BiH. Ministar Kotromanović naglasio je i važnost daljnjeg angažmana SAD-a u regiji.

"Hrvatsku i SAD veže čvrsto prijateljstvo i partnerstvo na području sigurnosti i obrane koje se najbolje ogleda kroz zajednički angažman u NATO operaciji ISAF u Afganistanu", naglasio je Kotromanović.
Također, razgovaralo se o mogućnosti da američki ministar obrane Chuck Hagel dođe i u službeni posjet Hrvatskoj.



Priopćenja