Ocjenjivanje spremnosti pripadnika OS RH za misije ISAF i KFOR

U vojarni "Kralj Zvonimir" u Kninu i na Vojnom poligonu "Crvena Zemlja" od 12. do 15. svibnja 2014. godine provodi se ocjenjivanje spremnosti pojedinaca i sastavnica 24. HRVCON-a ISAF i 16. HRVCON-a KFOR, te njihovih pričuva za preduputnu obuku prije upućivanja u NATO vođene operacije potpore miru ISAF i KFOR.

Pripadnike 24. HRVCON-a ISAF i 16. HRVCON-a KFOR danas, 14. svibnja 2014. posjetio je zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije, general bojnik Mate Pađen.

Ocjenjivanje obuhvaća temeljne vojne vještine (poznavanje i uporaba oružja, prva pomoć, orijentacija i navigacija, NBK zaštita), provjeru tjelesne spremnosti, gađanje iz osobnog oružja (puška i pištolj), te provjeru personalnih i logističkih uvjeta. Ključno osoblje sastavnica mora raspolagati i dodatnim vještinama, kao što su poznavanje engleskog jezika, glasovnih procedura u skladu s međunarodnim standardima, te poznavanje komunikacijskih i informacijskih sustava.

Ocjenjivanje provodi ocjenjivački tim Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, čiji je čelnik brigadir Mijo Kožić iz Uprave za operativne poslove i obuku GS OS RH. Članovi ocjenjivačkog tima su eksperti iz ocjenjivanih područja, koji i sami imaju veliko iskustvo s ranijih ocjenjivanja i iz operacija potpore miru.

Nakon provedenog ocjenjivanja, kandidati koji zadovolje kriterije ocjenjivanja pristupit će provedbi preduputne obuke za upućivanje u NATO vođene operacije potpore miru ISAF i KFOR.



Priopćenja