Tafra na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovat će na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane u Bruxellesu, 18. i 19. studenoga 2013.

Obzirom da će nadolazeće Europsko vijeće, koje će se održati u prosincu biti posvećeno obrani i sigurnosti, sastanak ministara obrane 19. studenoga bit će posvećen dodatnoj njegovoj pripremi. Ministri obrane država članica EU-a razgovarat će o Izvješću visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton s posebnim naglaskom na razvoj obrambenih sposobnosti i unapređenju obrambene industrije. Sastanak će završiti razgovorom o operacijama EU, s posebnim osvrtom na operaciju Atalanta te obučnu misiju u Maliju. Također, očekuje se i usvajanje Zaključaka Vijeća EU o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, koji su temelj za sastanak Europskog vijeća u prosincu.

Prvog dana sastanka, 18. studenoga, održat će se i zajednički sastanak ministara vanjskih poslova i obrane koji će također biti posvećen raspravi o Izvješću visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton te eventualno završnom radu na Zaključcima Vijeća EU.

Ministri obrane sudjelovat će i na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (EDA), te bi tom prigodom trebali potvrditi proračun i plan rada Agencije za 2014. godinu, te raspravljati o ključnim projektima, važnim za ukupne europske obrambene sposobnosti, na kojima Agencija trenutačno radi.



Najave