17. kontingent u misiji ISAF u Afganistanu

U područje operacije ISAF u Afganistanu, u srijedu, 9. ožujka 2011., stigli su svi pripadnici 17. hrvatskog kontingenta koji će biti raspoređeni u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalnom zapovjedništvu u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta.


Povodom odlaska 17. kontingenta, prije nekoliko dana, upriličen je ispraćaj u zrakoplovnoj bazi Pleso, a kojem je nazočio i ministar obrane Davor Božinović. Obraćajući se postrojenim pripadnicima kontingenta, ministar Božinović je naglasio posebnu važnost koju ova, ali i sve prethodne misije ISAF-a imaju za OSRH i članstvo Hrvatske u NATO-u. “Afganistansko iskustvo doprinosi procesu transformacije našeg obrambenog sustava, no stečeno iskustvo pridonijelo je i uspješnim hrvatskim naporima za postizanje članstva u NATO-u kroz usvajanje standarda Saveza, ali i slanju jasne poruke kako  je Republika Hrvatska spremna preuzeti sve obaveze i odgovornosti koje proizlaze iz članstva u NATO-u”, istaknuo je ministar Božinović.

Oružane snage RH su, putem misija ISAF-a, u Afganistanu prisutne od 2003. godine, i zahvaljujući svojoj visokoj obučenosti, pripremljenosti, profesionalnosti i specijaliziranosti znatno su doprinijele naporima međunarodne zajednice u stabilizaciji Afganistana. O uspješnosti svih dosadašnjih kontingenata OSRH koji su sudjelovali u misiji ISAF-a govore brojne pohvale i priznanja koje su njihovi pripadnici za svoj rad dobili, ali i podatak kako do danas nije bilo gubitaka među pripadnicima hrvatskog kontingenta.

Ministar obrane posebno je naglasio važnost koju sudjelovanje hrvatskih Oružanih snaga u međunarodnim mirovnim misijama ima za hrvatsku vanjsku politiku i položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici. “Hrvatsko vojno sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, u Afganistanu ali i na drugim mjestima, jedno je od najučinkovitijih sredstava naše vanjske politike, i takvo hrvatsko angažiranje u međunarodnim mirovnim misijama ostat će i u budućnosti jedno od bitnih obilježja naše vanjske i sigurnosne politike”, rekao je ministar Božinović.
Pripadnici 17. HRVCON-a preuzet će dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, a riječ je, između ostalog, o namjenski organiziranim snagama Vojne policije, namjenski organiziranim snagama pješaštva, stožernom osoblju, operativno mentorskim timovima za vezu, policijskim operativno mentorskim timovima za vezu (4 pripadnika MUP-a), mentorima u vojno policijskoj školi i Logističkoj školi u Kabulu, te zračnom mentorskom timu.

Zajedno s pripadnicima 4. Multinacionalnog operativnog mentorskog tima, koji su u područje Regionalnog zapovjedništva Sjever u Mazar-e-Sharifu upućeni u veljači, 17. hrvatski kontingent brojat će ukupno 330 pripadnika.Priopćenja