Na poplavljenim područjima angažirano 698 pripadnika OS RH

Tijekom vikenda, od petka, 12. do nedjelje, 14. rujna 2014. na poplavljenim područjima u Republici Hrvatskoj angažirano je ukupno 698 pripadnika Oružanih snaga RH, od toga na području Karlovačke 130, Sisačko-moslavačke 467 i na području Požeško-slavonske županije 101 pripadnik OS RH.

Na svim poplavom ugroženim područjima tijekom noći, sa subote, 13., na nedjelju 14. rujna 2014. bila su angažirana 164 pripadnika OS RH.

Na području Karlovačke županije, od ukupno 130 angažiranih vojnika, u mjestu Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski i Husje, 40 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa šest čamaca i jednom amfibijom rade na evakuaciji stanovništva i stoke, te je evakuirano 20 osoba. Amfibija je angažirana i za prijevoz oko 150 vreća s pijeskom do mjesta Vodostaj.

U mjestu Rakovac angažirano je 90 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, koji su zajedno sa stanovništvom punili oko 10 000 vreća s pijeskom i podizali nasip u dužini 1300 metara.

Na području Sisačko-moslavačke županije od ukupno 467 angažiranih vojnika, u mjestu Sunjsko Selišće (Letina)  85 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, jednim autobusom i jednim sanitetskim vozilom  radi na punjenju 7000 vreća s pijeskom i izgradnji nasipa. U mjestu Žažina angažiran je 141 pripadnik HKoV-a s pet teretnih motornih vozila, u punjenju vreća s pijeskom i izgradnji nasipa. Tijekom noći, na području Žažina bilo je angažirano 60 vojnika na izgradnji nasipa.

Također, na području Sisačko-moslavačke županije noćas se radilo na izradi i pojačavanju nasipa Drenčina, a dio pripadnika bio je angažiran i na izgradnji nasipa i punjenju vreća s pijeskom na području Letovanića.

Na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji angažiran je 101 pripadnik HKoV-a sa 16 motornih vozila i dva čamca, koji su radili na očuvanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom.

Vojska je upućena na teren, u poplavom ugrožena područja triju županija,  temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 



Priopćenja