Časnički namjesnik Davor Petek imenovan prvim dočasnikom ACO-a

Prvi dočasnik OS RH, časnički namjesnik Davor Petek, službeno je imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u, objavila je to, danas 4. ožujka 2015. godine na ispraćaju 2. kontingenta OS RH misije "Resolute Supporte", predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović.

"Naš prvi dočasnik Petek odabran je među respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja i ja mu želim čestitati na tome. On je inače i sam sudjelovao u misiji u Afganistanu, a vrlo sam ponosna na njega jer je to dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OS RH", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Jučer smo dobili službenu potvrdu da sam izabran za prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a. To je dužnost glavnog savjetnika NATO-ovog zapovjednika generala Breedlovea po pitanju vojnika i dočasnika u NATO savezu", pojasnio je časnički namjesnik Petek kojemu je to iznimna čast, a smatra da je to i priznanje i potvrda dosadašnjih rezultata pripadnica i pripadnika OS RH kao i cijeloj Republici Hrvatskoj kao mladoj članici NATO-a.

Prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Davor Petek odabran je za prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a (ACO - Allied Command Operations) smještenog u Vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) u Monsu, Kraljevina Belgija, Odlukom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga u Europi (SACEUR-a) generala Philipa M. Breedlova.

Navedenu dužnost časnički namjesnik Petek preuzet će 19. lipnja 2015. na službenoj ceremoniji u SHAPE-u. Na dužnosti će zamijeniti časničkog namjesnika (CMSgt) Richarda T. Smalla.

Uloga prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije NATO-a (ACO) je savjetovanje SACEUR-a o razvoju, obuci i osposobljavanju vojnika i dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir, mentoriranje vojnika i dočasnika i predstavljanje njihovih potreba vodstvu NATO-a. Zadaće prvog dočasnika ACO-a uključuju i profesionalni razvoj vojnika i dočasnika te standardizaciju savezničkih procedura.



Priopćenja