Ispraćaj 2. HRVCON-a u misiju „Resolute Support“ u Afganistanu

Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru "Resolute Support" (Odlučna potpora) u Afganistanu održan je danas, 4. ožujka 2015. godine, u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačkom Plesu.

Pripadnike kontingenta u vojarni ispratili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić sa svojim izaslanstvima te članovi diplomatskog zbora i drugi uvaženi gosti.
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović pred postrojenim pripadnicima izrazila je iznimnu čast i zadovoljstvo što ih kao njihova vrhovna zapovjednica može ispratiti u Afganistan. "Odlazak iz domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove. Zato vam zahvaljujem na hrabrosti i odlučnosti kojom se donijeli vrlo odgovornu odluku, bitnu za sigurnost Hrvatske i cijele međunarodne zajednice", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Naglasila je da je i sama više puta posjetila Afganistan te kao civil bila raspoređena u misiju ISAF, gdje je svjedočila vrhunskoj profesionalnosti naših pripadnika. "Kroz rad u ISAF-u prošlo je oko 4500 pripadnika OSRH koji su svakako pridonijeli uspjehu te operacije. Napredak je vidljiv na svakom koraku, ali nas još čeka puno posla. Vaša zadaća u okviru nove misije Odlučna potpora je zato iznimno bitna u mnogim područjima", zaključila je predsjednica i izrazila nadu će se s pripadnicima uskoro susresti negdje na poljima Afganistana.

Ministar obrane Ante Kotromanović na ispraćaju kontingenta također je rekao da će se susresti u Afganistanu, u području misije Resolute Support.  "Ovo je savjetodavna misija. Smanjili smo kontingent u odnosu na prethodne, ali ćemo i dalje biti nazočni u Afganistanu. Želimo završiti posao koji smo počeli i dalje biti odgovorna članica NATO-a“, kazao je ministar Kotromanović koji je dodao da je rad s pripadnicima 50 različitih zemalja veliko iskustvo za naše Oružane snage. „Pozdravljam i naše partnere iz zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje koji su nam vrlo važni i pokazatelj koliko nam je stalo do stabilnosti i sigurnosti u regiji", zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić pripadnicima 2. HRVCON-a poželio je sretan put te poručio kako će u novoj misiji steći nova iskustva i znanja,. „Naš doprinos u obuci i mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti svakim je danom sve vidljiviji, a svaki naš novi kontingent svoje snage će sve više usmjeravati na prijenos znanja i potporu u razvoju afganistanske vojske i policije“, rekao je general Lovrić. Zapovjednik kontingenta brigadir Stanko Paradžiković rekao je da je ponosan što je zapovjednik 2. kontingenta jer u postroju stoje pravi profesionalci koji su prošli zahtjevnu obuku i pripreme. "Ovaj kontingent je poseban i multinacionalan jer je sastavljen od pripadnika oružanih snaga pet zemalja", istaknuo je zapovjednik u svom obraćanju kontingentu.

U sastavu 2. hrvatskog kontingenta misije RS je 81 pripadnik Oružanih snaga RH, od čega tri žene, te 21 pripadnik oružanih snaga iz Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Novost u sastavu 2. HRVCON- a RS je dodatni savjetnički tim u Središtu za obuku specijalne policije Afganistana, a OS RH će biti vodeća nacija u tom savjetničkom timu. Novost su i savjetnici u zrakoplovnom savjetničkom timu koji će provoditi savjetovanje helikopterskih postrojbi Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Po završetku misije ISAF krajem 2014. godine, zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile su svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru „Resolute Support“, koja je započela 1. siječnja 2015. godine.

Posljednji, 24. HRVCON operacije ISAF koji je prošle godine otišao u Afganistan, s početkom ove godine postao je 1. HRVCON nove misije "Resolute Support".
Od početka angažmana pripadnika OS RH u operaciji potpore miru ISAF odnosno misiji Resolute Support u Afganistanu, od 2003. godine do danas, sudjelovalo je ukupno 4525 pripadnika OS RH, od kojih je i 162 žena.



Priopćenja