Reagiranje na članak objavljen na T-portalu o haubicama

Na T-portalu je 27. veljače 2015. u rubrici 'Hrvatska' objavljen članak pod naslovom „Kako je MORH spiskao 315 milijuna kuna bez natječaja“, u kojem je izneseno niz insinuacija i dezinformacija na koje smo dužni reagirati.

 MORH nije, kako se tendenciozno i zlonamjerno navodi u naslovu T-portala 'spiskao 315 milijuna kuna bez natječaja', već je MORH po prvi put, nakon dugo vremena, na području modernizacije i opremanja uložio znatna sredstva u jedno od najmodernijih topničkih oružja na svijetu. To ulaganje u nabavu suvremenog topničkog oružja napravljeno je sukladno svim važećim strateškim i planskim dokumentima, pri čemu naglašavamo kako je sama nabava provedena sukladno Zakonu o javnoj nabavi i EU direktivi.


Kako je tekao sam postupak koji je prethodio odluci o kupnji haubica PzH2000?

Ulaskom RH u NATO, sam prelazak s individualne na kolektivnu obranu podrazumijevao je i preuzimanje određenih obveza koje je svaka od članica NATO-a i odabrala. Logično je i da su odabrane sposobnosti bile uzete u obzir i pri izradi novog temeljnog dokumenta 'Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015.-2024.', čija je izrada započela još 2013. godine. Implementacijom ovog projekta opremanja, OSRH zadovoljavaju NATO Cilj sposobnosti djelovanja na većim daljinama uz uporabu raznovrsnog preciznog streljiva, uporabu sustava za upravljanje i rukovanje vatrom i razmjenu informacija sa saveznicima. Sam broj haubica definiran je potrebama i financijskim mogućnostima.

Paralelno s dovršavanjem prijedloga DPR-a, u bilateralnim razgovorima MORH je dobio prve informacije o mogućim viškovima PzH2000 u Njemačkoj, ne zbog zastarjelosti ili otpisa, već zbog reorganizacije i smanjivanja broja topničkih postrojbi u njemačkim oružanim snagama.

Nabava samog oružja temelji se i na izrađenoj taktičkoj studiji 'Samovozna haubica 155mm' u kojoj su razmatrane slijedeće vrste haubica: PzH 2000- Njemačka, M109A3GN - Norveška, M109A6 Paladin – SAD, CAESAR - Francuska, ZUZANA 2 - Slovačka.

Također, cijeli projekt prošao je i MORH-ov Odbor za nadzor, kontrolu i odlučivanje u upravljanju projektima, nakon čega je MORH donio i Odluku o osnivanju Projektnog tima zaduženog za pripremu i prijedlog Projekta opremanja OSRH samohodnim haubicama. Naglašavamo kako je i NSPA (NATO Support Agency) izradila projektnu studiju za PzH2000. Nakon svih provedenih radnji i stručnih analiza, dobiveno je i pozitivno, naglašavamo, jednoglasno mišljenje mjerodavnog saborskog Odbora za obranu.

Iz gore navedenog, vidljivo je kako nabava haubica nije provedena kako se navodi 'po osjećaju i bez razmatranja drugih opcija', a sam postupak proveden je sukladno Zakonu o javnoj nabavi (članak 11. stavak 3, točka 8. – neposrednim pregovaranjem, u ovom slučaju sa Saveznim ministarstvom obrane Savezne Republike Njemačke).

Također, napominjemo kako navedeni postupak nije proveden 'u tišini', kako stoji u tekstu, već je o njemu javnost bila informirana. O tom se projektu raspravljalo i tijekom javnog savjetovanja prilikom donošenja novog DPR-a, i na sjednici Saborskog odbora za obranu, a izvještavali smo i na Internet stranici MORH-a. Na kraju, bilo je održano i javno potpisivanje ugovora i konferencija za medije na kojoj su svi zainteresirani imali priliku detaljno se upoznati sa cijelim projektom. Nažalost, novinara T-Portala, kao niti autora ovog teksta na toj konferenciji nije bilo.

Što se pak tiče cijena haubice na svjetskom tržištu, za koju se u članku navodi da iznosi 4,5 milijuna dolara po komadu, možemo Vam pojasniti kako cijena nove haubice na tržištu trenutno iznosi između 8 i 10 milijuna eura, bez pdv-a, svih dodatnih sustava, obuke i dr. Stoga bi, uz cijenu od 3,5 milijuna eura, za koju se navodi da je MORH platio po komadu, bilo korektno da su se u tekstu navele i činjenice da to uključuje: PDV, servis, prilagodbu, modernizaciju, novi sustav upravljanja vatrom, potrošni materijal i dijelove, troškove višegodišnjeg održavanja, troškove transporta u Hrvatsku, troškove centraliziranog i decentraliziranog skladištenja potrošnog materijala i pričuvnih dijelova, troškove nabave potrebnih elemenata streljiva, troškove nabave potrebitih uređaja veze, obuku ključnog osoblja i slično. Vezano uz uvođenje u operativnu uporabu novih i kompleksnih sustava, činjenica je kako je to dugogodišnji proces, ne samo u OSRH već u svim vojskama svijeta.

Žao nam je što pri izradi ovog članka nije uzeto u obzir da OSRH imaju potrebu za samovoznim topničkim oružjem dometa do 40 km, što proizlazi i iz prihvaćenih Ciljeva sposobnosti, te je MORH iskoristio priliku da navedenu potrebu zadovolji nabavom najboljeg takvog sustava u svijetu iz njemačkih viškova po izrazito povoljnim uvjetima, a u okviru proračunskih mogućnosti.

Zbog svega navedenog smatramo da u najmanju ruku nije korektno niti profesionalno ignoriranje činjenica, prosudba i analiza stručnih osoba iz OSRH, MORH-a i NATO-a u slučaju kada u obrambeni sustav ulazi jedno od najučinkovitijih i najboljih sustava te vrste u svijetu.

Većina ovih činjenica bile su dostupne i u odgovoru koji smo dostavili novinaru/uredniku. Ovako se čini da je članak pisan 'po osjećaju', a da su činjenice nažalost i nauštrb javnosti, nestale 'u tišini'.



Priopćenja