Hrvatski kanaderi vratili se iz Portugala

Sinoć su se u bazu Zemunik vratila dva kanadera koja su odmah nakon telefonske sjednice Vlade, 31. kolovoza 2013. i odluke da se odobrava prelazak granice Oružanim snagama RH, poletjeli prema Portugalu u humanitarnu pomoć gašenja požara u toj zemlji.

Na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje proširili su se veliki požari s kojima se borilo oko 700 vatrogasaca. Veliki problem stvarao je i snažan vjetar. Portugal je zatražio pomoć europskih partnera, a u subotu im se uz francuske i španjolske kanadere pridružilo i hrvatsko pojačanje iz zraka.

O akciji međunarodne protupožarne humanitarne pomoći, zapovjednik protupožarne eskadrile, bojnik Davor Turković rekao je da je situacija u Portugalu, gdje je dnevno u zemlji haralo i 300 požara, izgledala kataklizmično, te da samo kiša može pomoći da se svi ti požari ugase.

Naglasio je da je ovo iskustvo u profesionalnom smislu bilo vrlo korisno za pripadnike Protupožarne eskadrile. “Situacije gdje je aktivno na stotine požara u isto vrijeme, ne mogu se simulirati. To je bila prilika za tehničko usavršavanje taktike gašenja”, naglasio je zapovjednik Davor Turković i zaključio da su svi ponosni što su znanjem i iskustvom pomogli kolegama i građanima Portugala u velikoj elementarnoj nepogodi.
Hrvatski kanaderi su u toj humanitarnoj akciji imali 45 sati naleta, gasili su požare na 6 lokacija i izbacili 1.182 tone vode.

Inače, smještaj i letove u Portugalu plaća zemlja domaćin, a let do Portugala i natrag, te dnevnice posade, za ukupno 13 pripadnika HRZ-a financira Fond Europske komisije, odnosno EU-a, putem tijela zvanog Mehanizam za civilnu zaštitu.

Mediji koji su zainteresirani za detaljnije snimanje izjava o cijeloj akciji, u kojoj su dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Portugalu, mogu danas, 5. rujna 2013., u 11h doći u vojarnu u Zemuniku, gdje će ih dočekati zapovjednik protupožarne eskadrile, bojnik Davor Turković i Zapovjednik Operativnog središta, brigadni general Ivan Jurić.

Osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću, pukovnik Marinko Karačić, mob: 091/400 42 77.



Priopćenja