Svečani ispraćaj 22. hrvatskog kontingenta u operaciju ISAF

U  vojarni 91. zrakoplovne baze "Pukovnik Marko Živković" danas, 30. kolovoza 2013., održan je svečani ispraćaj 22. kontingenta Oružanih snaga RH u misiju ISAF u Afganistanu.

 Zapovjednik 22. HRVCON-a je brigadir Jozo Matković, a u misiju odlazi 154 pripadnika OSRH te 22 pripadnika Oružanih snaga Crne Gore, kao nastavak partnerskih odnosa dviju zemalja razvijanih u okviru A-5 inicijative. U 22. kontingent također ulazi i 56 pripadnika OSRH koji se već nalaze u operaciji u Afganistanu.

"Sudjelovanjem u ovoj misiji, pripadnici OSRH posljednjih su 10 godina, zajedno sa saveznicima, pridonijeli promjenama uvjeta života stanovnika Afganistana", naglasio je u svom govoru general-pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera OSRH i ujedno izaslanik ministra obrane. Dodao je da je operacija ISAF također doživjela velike promjene te je od operacije širenja sigurnosti prerasla u operaciju prijenosa znanja i osiguranja uvjeta u kojima će Afganistanci sami brinuti o svojoj sigurnosti. Načelnik Glavnog stožera također je rekao kako je operacija ISAF omogućila jačanje partnerskih odnosa te je s ponosom pozdravio pripadnike Oružanih snaga Crne Gore, koji po drugi put odlaze u operaciju ISAF kao sastavni dio našeg kontingenta.

Govoreći pred pripadnicima 22. kontingenta, njihov zapovjednik brigadir Jozo Matković istaknuo je specifične uvjete provedbe složenih zadaća koji očekuju pripadnike OSRH u multinacionalnom okruženju te naglasio da se od njih traži maksimalno profesionalno obnašanje dužnosti."Svi mi ovdje smo pažljivo odabrani, sposobni i spremni za ovu misiju, a svoj posao ćemo odraditi profesionalno i kvalitetno te dostojno predstavljati snage Repoublike Hrvatske u operaciji ISAF", tim je riječima zapovjednik Matković zaključio svoje obraćanje.



Priopćenja