Zapovjednik američkih kopnenih snaga za Europu u posjetu RH

Ministar obrane Ante Kotromanović susreo se danas, 26. kolovoza 2013., sa zapovjednikom američkih kopnenih snaga za Europu (USAREUR) general pukovnikom Donaldom M. Campbellom Jr., koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sastanku su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH, general pukovnik Drago Lovrić, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Zoran Drča, te ostali dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Tijekom razgovora izraženo je zadovoljstvo bilateralnom suradnjom Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Naglašeno je kako Republika Hrvatska i nadalje ostaje predan i vjerodostojan saveznik SAD-u, kao glavnom partneru na području sigurnosti i obrane.

Snažna suradnja dviju zemalja osobito se ogleda kroz zajedničku obuku i održavanje vojnih vježbi, te stoga postoji interes da se ta suradnja u narednom razdoblju intenzivira.

General Campbell u ime SAD-a posebno je pohvalio hrvatski angažman u regiji, jer je zajednički interes, kako je istaknuo, stabilnost Jugoistočne Europe. Zaključeno je kako će, što se tiče mirovne misije ISAF u Afganistanu, Hrvatska i nakon 2014. godine ostati predana zajedničkim NATO ciljevima.

U sklopu posjeta, u uredu Predsjednika RH održana je i svečanost uručivanja visokih američkih odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, general bojniku Mati Pađenu i nadnaredniku Mariju Sabi.

Svečanost su, uz predsjednika Republike Ivu Josipovića, uveličali i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Drago Lovrić, američki veleposlanik u RH Kenneth Merten, zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse, viceadmiral Ante Urlić, pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, te brojni visoki vojni i civilni uzvanici.

Odličja je uručio general pukovnik Donald Campbell Jr., a u ime odlikovanih prigodne riječi zahvale uputio je general bojnik Mate Pađen.

General bojnik Mate Pađen, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, primio je odličje Legion of Merit, kojim ga je odlikovao Predsjednik SAD-a za doprinos razvoju suradnje između Oružanih snaga SAD i RH. General Pađen bio je na dužnosti vojnog izaslanika Republike Hrvatske u SAD-u  od 2007. do 2012. godine.

U obrazloženju dodjela odličja za generala Pađena, između ostalog, navedeno je : „...Za izuzetne zasluge tijekom obnašanja dužnosti obrambenog, vojnog, mornaričkog i zrakoplovnog izaslanika general bojnik Mate Pađen svoju je dužnost obavljao izuzetno kvalitetno, pokazujući pritom izvanredne profesionalne sposobnosti i diplomatske vještine, čime je potakao daljnje napredovanje suradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske. Odigrao je i ključnu ulogu u brojnim aktivnostima u okviru suradnje između SAD-a i Republike Hrvatske na području sigurnosti.

General Pađen bio je važna veza sa Stožerom Američke kopnene vojske, osobito zbog hrvatskog sudjelovanja i organizacije vježbe Kopnene vojske SAD-a u Europi "Immediate Response", kao i zbog pristupanja RH u Sjevernoatlantski Savez. Neumorni napori, izuzetna sposobnost vođenja i osobna inicijativa, koje je general Pađen pokazao obnašajući dužnost hrvatskog vojnog izaslanika služi na čast njemu, Oružanim snagama Republike Hrvatske i njegovoj domovini“.

Nadnarednik Mario Sabo primio je povelju o primanju u „Sergeant Morales Club“, prizanje koje se dodjeljuje dočasnicima za iznimne rezultate u vođenju i postignućima u obuci i razvoju vojničkih vještina i sposobnosti.

Nadnarednik Mario Sabo, pripadnik je 1. mehanizirane satnije i 1. mehanizirane bojne "Tigrovi", Gardijsko motorizirane brigade. Tijekom vojne karijere obnašao je niz vojničkih i dočasničkih dužnosti od zapovjednika desetine do prvog dočasnika satnije, te sudjelovao i dva puta u misiji ISAF u Afganistanu.

Izvor fotografija  1 i 2 (odlikovanje_26082013_1 i odlikovanje_26082013_2):Ured Predsjednika RH/F.Širanović



Priopćenja