Američki nosač aviona u splitskom akvatoriju

Američki nosač aviona "Harry S. Truman" (CVN-75) uplovio je danas, u subotu 5. prosinca 2015. godine u hrvatske teritorijalne vode i usidrio se u Bračkom kanalu.

Inaće se nalazi u Sredozemlju u sastavu 5. flote, a planirano je da njegovi zrakoplovi podupiru aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i saveznika na području Bliskog istoka. Iz američke ratne luke Norfolk isplovio je 16. studenog ove godine, a njegov boravak u Republici Hrvatskoj planiran je do 9. prosinca.

"Harry S. Truman" nosač je aviona klase Nimitz dugačak preko 330 metara, širok preko 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva Westinghouseova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a još je poznat pod nazivom "Lone Warrior" (Usamljeni ratnik). Njegovu posadu sačinjava 4922 člana, od čega 487 časnika. Zapovjednik nosača aviona je kapetan bojnog broda Ryan Scholl.

Njegova pripadajuća udarna skupina (HSTCSG - Harry S. Truman Carrier Strike Group) sastavljena je od samog nosača aviona te pratećih ratnih brodova:

  • raketna krstarica USS Anzio (CG 68) klase Ticonderoga,
  • razarač USS Ramage (DDG 61) klase Arleigh Burke,
  • razarač USS Gonzalez (DDG 66) klase Arleigh Burke,
  • razarač USS Bulkeley (DDG 84) klase Arleigh Burke,
  • razarač USS Gravely (DDG 107) klase Arleigh Burke.

Raketna krstarica USS Anzio usidrena je u splitskoj ratnoj luci Lora, dok su četiri razarača raspoređena po Jadranu.

Naoružanje nosača čine borbeni avioni tipa F/A - 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk, zrakoplovi za elektronsko izviđanje i ranu upozorbu E-2 Hawkeye. Za protuzračnu obranu koristi rakete Sea Sparrow te protuzračni sustav Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni protuzračni top.



Priopćenja