Ministar obrane Branko Vukelić na sastanku ministara obrane zemalja potpisnica Jadransko-američke povelje u Pentagonu

Ministar obrane Branko Vukelić sudjelovao je u utorak 19. veljače na sastanku ministara obrane zemalja potpisnica Jadransko-američke povelje s ministrom obrane SAD-a Robertom Gatesom u Pentagonu.

Prigodom izjave za medije nakon održanog sastanka ministar Vukelić je istaknuo da je Hrvatska iznimno pohvaljena za provedbu reformi u cilju dostizanje standarda NATO-a, pri čemu je izrazio veliki optimizam da će Hrvatska dobiti pozivnicu za članstvo na summitu Saveza u Bukureštu.

"Za Hrvatsku je to bio iznimno dobar sastanak jer smo, kao i Albanija i Makedonija, iznimno pohvaljeni za ono što je učinjeno do sada na reformama za postizanje standarda NATO. Ja sam vrlo veliki optimist kada je riječ o pozivnici Hrvatskoj za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu početkom travnja", izjavio je ministar Vukelić nakon sastanka u Pentagonu.

Uz ministra Vukelića, na sastanku s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom sudjelovali su i ministri obrane Makedonije i Albanije, Lazar Elenovski i Fatmir Mediu.

"Na sastanku je izražena potpora svim trima zemljama na putu u NATO. Bilo je primjetno da se Hrvatska cijeni kao strateški partner Amerike, gledano kroz sudjelovanje naših vojnika u mirovnim misijama u svijetu, pa tako i u misiji u Afganistanu", rekao je ministar Vukelić.

Na sastanku u Pentagonu, ministar Vukelić izvijestio je partnere iz prijateljskih zemalja o rastu potpore hrvatske javnosti članstvu u NATO-u, koja je sada oko 52 posto. Najavio je nastavak javne kampanje što je, po njegovim riječima, "vrlo dobro prihvaćeno".

Washingtonski sastanak ministara obrane Jadransko-američke povelje, zadnji je uoči summita NATO-a u glavnom gradu Rumunjske početkom travnja ove godine.

Ministri obrane Hrvatske, Makedonije i Albanije prethodno su se u State Departmentu sastali i sa zamjenikom državne tajnice Johnom Negroponteom.

"Na sastanku smo izvijestili gospodina Negropontea o tome što smo do sada učinili i što kanimo učiniti na provedbi reformi. Dobili smo veliku podršku i riječi pohvale za ono što je do sada učinjeno i podršku da nastavimo tim putem i dalje", rekao je ministar Vukelić.

Na upit je li s američke strane sugerirana potreba da se proširi angažman Hrvatske u misiji ISAF u Afganistanu ili u nekim drugim misijama, Vukelić je rekao da SAD i Hrvatska imaju iznimno dobru suradnju u Afganistanu i da Amerikanci cijene ono pripadnici OS RH čine u Afganistanu. Naglasio je da nije bilo nikakvih zahtjeva za dodatnim slanjem naših postrojbi na jug Afganistana.

Nadalje, dodao je kako je na sastancima izvijestio o slanju dodatnih 100 vojnika u Afganistan, temeljem ranije odluke Hrvatskog sabora, te ocijenio da je doprinos Hrvatske u misiji ISAF iznimno velik.

Ministar Vukelić nastavlja susrete u Washingtonu, u okviru programa dvodnevnog sastanka Jadransko-američke povelje.



Priopćenja