Ministar Buljević u službenom posjetu BiH

Ministar obrane RH Josip Buljević se u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine u Sarajevu tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini susreo s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš.

Tijekom sastanka dvoje ministara je razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji i načinima njezina unaprjeđenja. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom obrambenih resora, poglavito u području školovanja i obuke, s obzirom da pripadnici Oružanih snaga BiH pohađaju vojnu izobrazbu i obuku u Republici Hrvatskoj.

Naglašena je i vrlo dobra suradnja dviju država u okviru inicijative Američko-jadranske povelje, osobito kroz zajedničko sudjelovanje pripadnika oružanih snaga država članica u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Ministar Buljević naglasio je da je članstvo Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama politički i sigurnosni interes Republike Hrvatske.

"BiH što je prije moguće želimo vidjeti kao članicu europske i NATO obitelji i na tom putu ćete imati punu podršku, kako Vlade Republike Hrvatske i svih naših institucija tako i Ministarstva obrane. Naravno, Ministarstvo obrane će pomoći najviše na putu u NATO i u okviru tehničke pomoći, lobiranja i svega što možemo napraviti. Mi smo susjedne zemlje, povijesno smo vezani  jedni na druge i naša je želja da zajednički gradimo uspješnu budućnost", naglasio je ministar Buljević.

Istaknuo je kako  hrvatska iskustva iz NATO i EU pristupnih procesa mogu značajno pomoći državama aspiranticama za članstvo u ovim organizacijama.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš rekla je kako se na sastanku razgovaralo o sigurnosnoj i obrazovnoj suradnji, te mogućnostima njenog unaprjeđenja.
"Izrazili smo zahvalnost s naše strane na dosadašnjoj potpori i Ministarstva obrane RH i Ministarstva vanjskih poslova RH, koji intezivno lobiraju za BiH kada je riječ o euroatlanskim i europskim  integracijama", naglasila je ministrica Pendeš.   

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnom sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, koja se trenutno suočava s nizom izazova, od slabih državnih institucija, neriješenih bilateralnih pitanja, do rastućeg religijskog radikalizma i problema stranih boraca koji se bore u redovima ISIL-a.
Zaključeno kako dvije susjedne države trebaju usko surađivati i u prevenciji i aktivnom djelovanju protiv aktualnih sigurnosnih ugroza.

U sklopu posjeta, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Središte za obuku za operacije potpore miru OS BiH (PSOTC) u Butmiru, gdje ih je primio zamjenik ministra obrane za politiku i planove Sead Jusić.



Priopćenja