Svečana akademija povodom 25. godina OSRH

U Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu danas je, u petak 27. svibnja 2016., održana Svečana akademija povodom 25. obljetnice utemeljenja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), Dana OSRH i Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Svečanosti su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, ministar obrane RH Josip Buljević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera (GS) OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec predstavnici ministarstava i državnih institucija RH, grana i drugih ustrojbenih cjelina OSRH, bivši zapovjednici OSRH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u prigodnom obraćanju istaknula da je, nakon što je utemeljena pod stijegovima, tada slabo opremljena i naoružana Hrvatska vojska u vrlo kratkom vremenu stasala u respektabilnu vojnu silu. Vođena mudrom državnom politikom, oslobađala je zemlju i stvarala pretpostavke za konačnu pobjedu i mir. U godinama nakon završetka rata razvojni put je stvorio današnje OSRH „suvremenu, uvažavanu i učinkovitu profesionalnu vojnu organizaciju, ustrojenu i organiziranu u skladu s mogućnostima hrvatske države, pripravnu u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima“, istaknula je predsjednica, zaključivši da jubilej treba biti poticaj svima za ustrajan rad na razvoju naših OS te za napredak i dobrobit cijele Hrvatske.

Podsjetivši na početke OSRH i Domovinski rat, ministar Buljević je rekao da danas Oružane snage slave 25. obljetnicu "časnog, teškog i pobjedničkog puta". Sa zahvalnošću se prisjećajući svih koji su za slobodu žrtvovali svoje zdravlje i živote, ministar je poručio pripadnicima OSRH da su svoju najvažniju povijesnu zadaću, pobjedu u Domovinskom ratu izvršili časno. „Obranili ste domovinu, pokazali svojim djelima što je i kako se iskazuje domoljublje! Veličanstvenim oslobodilačkim operacijama pokazali ste nesalomljivu volju. Za vas nije bilo nerješivih zapreka, samo posvećenost konačnoj pobjedi!“, rekao je ministar. Danas, kad su OSRH vojska članice NATO-a i Europske Unije, prepoznata i cijenjena u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru "modernizacija i opremanje OS, ulaganja u standard života i rada, optimizacija sustava, glavni su napori kojima Ministarstvo obrane doprinosi podizanju i izgradnji sposobnosti Oružanih snaga".

Načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov podsjetio je da su prije 25 godine postrojbe tadašnjeg Zbora narodne garde postale jezgra Hrvatske vojske, koja je s postrojbama MUP-a prvo obranila a potom oslobodila državni teritorij. Danas su se OSRH prestrojile u manju, ali efikasnu profesionalnu organizaciju, istaknuo je Šundov, te ukratko opisao današnje OSRH kao vojsku koja je jamac suverenosti i teritorijalne cjelovitosti RH, članica  NATO-a koja sudjeluje u mirovnim misijama i operacijama, pomaže civilnoj zajednici, te razvija sustav obuke i školovanja.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OSRH. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 299 pripadnika (od toga 30 časnica i 269  časnika ) iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga.
U čin generala zbora promaknut je general-pukovnik Mirko Šundov, a u čin general-pukovnika promaknut je general-bojnik Drago Matanović. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Denis Tretinjak i brigadir Krešo Tuškan.

Načelnik Glavnog stožera OSRH u viši čin je promaknuo ukupno 210 pripadnika OS RH (od toga 19 dočasnica i 191 dočasnika ) te dodijelio 112 činova skupnika (od toga 12 skupnica i 100 skupnika.).
Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, Redom bana Jelačića sedmorica, Redom hrvatskog trolista jedan, a Hrvatskog pletera četvorica časnika. Ukupno 3 787 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga odlikovano je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Uručene su i nagrade poručniku korvete Anti Joviću, pozorniku Zvonimiru Tadejeviću i desetniku Daliboru Vondri, trojici prvoplasiranih natjecatelja na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH, kao i natporučnici Andrei Lipovac, jedinoj pripadnici OSRH koja je nastupila i uspješno završila natjecanje.

Na Svečanoj akademiji prikazan je film "25 godina OSRH" o razvojnom putu OSRH od početka ustrojavanja i Domovinskog rata do današnjih dana, a prigodni glazbeni program izveli su Klapa HRM-a "Sveti Juraj" i Simfonijski puhački orkestar OSRH. Nakon Svečane akademije u Galeriji „Zvonimir“ otvorena je Multimedijalna izložba Hrvatskog ratnog i vojnog znakovlja povodom 25. obljetnice formiranja OSRH.
 
U jutarnjim satima izaslanstva Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora, Vlade RH, OSRH i MUP-a te braniteljskih udruga položila su vijence i upalila svijeće na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u Spomen parku kod spomenika "Glas hrvatske žrtve-Zid boli", Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na Krematoriju u Zagrebu, te na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Potom su se izaslanstva uputila u crkvu Svete mati Slobode na zagrebačkom Jarunu gdje je služena misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu. Koncelebriranu euharistijsku službu predvodio je vojni ordinarij mons.  Jure Bogdan. Uz članove obitelji stradalih i državne te vojne dužnosnike, misnom su slavlju nazočili i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi.

Također, izaslanstva MORH-a i OS RH položila su  vijence i upalila svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika GS OS RH na grobljima u Zagrebu, Vukmaniću, Dubrovniku i Sisku, te u spomen poginulih pripadnika OS RH i žrtava Domovinskog rata kod Središnjih križeva na gradskim grobljima Lovrinac u Splitu, Miroševac u Zagrebu i Jamadol u Karlovcu.

Ostale fotogalerije



Priopćenja