Ministar Buljević u službenom posjetu Kraljevini Jordan

Ministar obrane RH Josip Buljević, boravi od 9. do 11. svibnja u posjeti Hašemitskoj Kraljevini Jordan, na poziv jordanskog predsjednika Vlade i ministra obrane Abdullaha Ensoura.

U okviru posjeta, ministar Buljević održao je bilateralni radni sastanak s predsjednikom Vlade i ministrom obrane te je posjetio Obučno središte kralja Abdullaha II za specijalne operacije i međunarodnu izložbu inovacija i specijalizirane opreme za postrojbe za posebne namjene SOFEX. Ministar Buljević  drugog dana posjete prisustvovao je i radnom ručku kojeg je upriličio kralj Abdullah II.

Jordan je značajan partner EU i NATO-a na Bliskom istoku te značajan oslonac u zajedničkom suprotstavljanju terorističkoj prijetnji tzv. Islamske države i suočavanju s migracijskom krizom. Kao odraz takvog savezništva EU i NATO uspostavili su suradnju i kroz raznovrsne formalizirane mehanizme, poput European Neighbourhood Policy Europske unije ili NATO-ove inicijative poput Defence Capacity Building,EnhancedOpportunity Programme ili Interoperability Platform. Republika Hrvatska u potpunosti podržava dosadašnju i buduću suradnju Saveza s Jordanom.

Republika Hrvatska je i kroz dosadašnju bilateralnu suradnju sudjelovala u potpori Jordanu te je bila domaćin studijskog posjeta predstavnika jordanskih državnih tijela u svrhu upoznavanja s iskustvima RH u području institucionalne suradnje vlade i civilnoga društva.
Posjet ministra obrane dolazi u trenutku kada je Jordan izložen rastućem izbjegličkom pritisku iz Sirije (broj registriranih izbjeglica je 637.859, a prema izjavama jordanske vlade stvarni broj kreće se oko 1.3 milijuna izbjeglica) te terorističkoj prijetnji iz neposrednog okružja.

S obzirom na navedeno, razgovor ministra Buljevića i njegovog domaćina bio je usredotočen na pitanja globalne sigurnosti, prvenstveno bliskoistočnu krizu, suradnju Jordana s NATO-om u kontekstu nadolazećeg summita u Varšavi i moguću potporu RH u tom pogledu te mogućnostima unaprjeđenja suradnje dviju država na području obrane, obrambene tehnologije i vojne opreme.

 



Priopćenja