Predstavljen Nacrt SPO-a i održana vježba BSD-a

U vojarni "Kovčanje" je, 15. ožujka 2012. u nazočnosti ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Lovrića i predstavnika saborskog Odbora za obranu, predstavnicima medija održana prezentacija Nacrta Strateškog pregleda obrane (SPO).


Radi se o jednom od temeljnih dokumenata obrane koji prikazuje stanje, ocjenjuje obrambene sposobnosti, utvrđuje potrebu za prilagodbom, određuje buduće sposobnosti. Daje podlogu za izradu novog seta zakona s područja obrambenog sustava te Dugoročnog plana razvoja. Prvi je SPO donesen 2005. te je u međuvremenu došlo do promjena. Hrvatska je postala članica NATO-a i sudjeluje u zajedničkoj obrani. SPO navodi da se Hrvatska ne suočava ni sada ni u sagledivom razdoblju s prijetnjom izravne oružane agresije na svoj teritorij.

Asimetrične, nekonvencionalne prijetnje su najneposrednija prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske i sigurnosti saveznika. Težišni napori obrambenog sustava su sigurnost i učinkovitost OS RH u operacijama i misijama, puna integracija u NATO i EU, razvoj potrebnih i priuštivih sposobnosti i obrambena suradnja sa zemljama regije.

Za novinare je organizirano i razgledavanje vojarne "Kovčanje" te pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja, koja je obuhvatila razne taktičke situacije. Na kraju vježbe ministar Kotromanović izjavio je: "Ovo što ste danas vidjeli, a ja sam bivši specijalac, su sjajno uvježbani ljudi, prošli su kroz niz složenih vježbi, a ocjena vježbe je izvrstan", te je nastavio "Mi smo danas prezentirali strateške smjernice kroz bitne stvari koje ćemo napraviti da implementiramo Strateški pregled obrane. Ministarstvo obrane i Oružane snage su sposobne izvršiti sve one zadatke koji proizlaze iz Ustava."
Ovdje možete pogledati Nacrt Strateškog pregleda obrane



Priopćenja