Zamjenica ministra obrane na sastanku ministara zemalja članica EU

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica EU koji se od 25. do 27. rujna 2012., održao u Nicosii, Republika Cipar.

Na sastanku se raspravljalo o daljnjem jačanju i izgradnji zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU u stalno promjenjivom okružju.

Tijekom prvog dijela sastanka naglasak je bio na južnom susjedstvu Europske unije, konkretno na sigurnosnoj i političkoj situaciji u Libiji, području Sahela i šire.


Također, ministri su raspravljali o misijama i operacijama EU. Posebna pozornost je bila usmjerena na operacije i misije uz Rog Afrike - EU NAVFOR Atalanta u kojoj sudjeluje i Republika Hrvatska, EUTM Somalija - obučna misija izgradnje vojnih sposobnosti somalskih snaga sigurnosti i EUCAP Nestor- nova misija EU koja ima za cilj jačanje i izgradnju pomorskih sposobnosti Somalije, Džibutija, Sejšela, Kenije i Tanzanije. Ove tri misije su u potpunosti komplementarne te čine dio sveobuhvatne strategije Europske unije za borbu protiv piratstva. Pored navedenog ministri su raspravljali i o budućnosti operacije Althea u Bosni i Hercegovini.

U završnom dijelu susreta ministri su uz prisustvo predstavnika Europske obrambene agencije (EDA) i Europske komisije raspravljali o višenacionalnoj suradnji za popunjavanje kritičnih obrambenih nedostataka putem inicijative pooling & sharing i dugoročnom pristupu ovoj inicijativi, te o sistematskom pristupu popunjavanja rastera EU Borbenih skupina kao i prevladavanju ograničavajućih faktora za njihovo korištenje.

Prvog dana boravka u Republici Cipar, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra susrela se i sa pripadnicima OS RH koji sudjeluju u mirovnoj misiji UN-a na Cipru (UNFICYP).



Priopćenja