Ministri obrane RH i Crne Gore ispratili 21. kontingent u ISAF

U vojarni 91. zrakoplovne baze "Pukovnik Marko Živković" danas je, 4. ožujka 2013., održan svečani ispraćaj 21. kontingenta OSRH u misiju ISAF u Afganistanu.

U područje misije upućuje se 21. hrvatski kontingent koji broji ukupno 190 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zapovjednik kontingenta je brigadir Krešo Tuškan.
U sklopu 21. hrvatskog kontingenta, njegove pješačke satnije, ulazi i 23 pripadnika Vojske Crne Gore. Nastavak je to partnerskih odnosa dviju zemalja razvijanih u okviru A-5 inicijative.

U 21. Hrvatski kontingent ulaze i 14 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se već nalaze u operaciji ISAF u Afganistanu, u sklopu 20. hrvatskog kontingenta.

Između ostalih, ispraćaju su nazočili izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar obrane RH Ante Kotromanović, ministrica obrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić i drugi.

Obraćajući se postrojenim pripadnicima kontingenta, savjetnik Predsjednika RH za obranu Gareljić je istaknuo da je sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama jedna od najvažnijih zadaća oružanih snaga. Vojnike će u ISAF-u očekivati odgovorni i zahtjevni poslovi i zadaće, a njihova je dužnost izvršiti ih na najbolji mogući način.
Ministar Kotromanović je rekao da Hrvatska podupire Crnu Goru na putu ka euroatlantskim integracijama, a zajedničku obuku i upućivanje hrvatskih i crnogorskih OS u ISAF nazvao je krunom dosadašnje suradnje dviju vojski. Izrazio je uvjerenje da su kontingenti spremni, ali podsjetio da u Afganistanu nema improvizacije i da se mora djelovati planski i organizirano.
Ministrica Pejanović-Đurišić istaknula je da je ponosna na suradnju OSRH i OSCG, kojoj su obje države snažno posvećene. Ta suradnja doprinos je sigurnosti u regiji i izvan nje. Priprema za crnogorski kontingent u ISAF-u bila je zahtjevna, no hrvatska je strana pružala snažnu podršku i gostoprimstvo.
Načelnik GS OSRH general pukovnik Lovrić je kratko poručio vojnicima da od njih traži maksimalni angažman u misiji, te pravi odnos prema kolegama i domaćinima.

U ime pripadnika kontingenta, nazočnima se obratio zapovjednik brigadir Krešo Tuškan. Suradnju sa kolegama iz Crne Gore opisao je riječima „dvije zemlje- dva partnera- jedna misija“. Povjerena zadaća izaziva zadovoljstvo i ponos, ali i osjećaj odgovornosti i obveze, rekao je Tuškan.

Uoči ispraćaja održan je sastanak delegacija ministarstava obrane i oružanih snaga Hrvatske i Crne Gore, na čelu s ministrom Kotromanovićem i ministricom Pejanović-Đurišić. U razgovorima o bilateralnoj obrambenoj suradnji, stavljen je naglasak na suradnju dviju ratnih mornarica u zaštiti Jadranskog mora, kao i na suradnju u sklopu misije ISAF. Ministar Kotromanović je posebno istaknuo doprinos koji vojska Crne Gore daje Školi vojne policije u Kabulu. Razmatrana je i buduća suradnja u školovanju i obuci pilota protupožarnih zrakoplova.  Nadalje, hrvatska je strana pozvala crnogorske partnere da se priključe međunarodnom projektu obuke posada helikoptera, koji se u sklopu NATO-ove inicijative Pametne obrane organizira u 93. ZB u Zadru.



Priopćenja