Održan znanstveno-stručni skup o HRM-u

U Domu OSRH u Splitu danas je, 27. veljače 2012., održan znanstveno-stručni skup "Hrvatska ratna mornarica- jučer, danas, sutra". Između ostalih, skupu su nazočili ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj, savjetnik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, dužnosnici MORH-a i OSRH te stručnjaci iz sveučilišne i znanstvene zajednice iz područja posebno relevantnih za HRM.

Skup je početak ciklusa znanstveno-stručnih rasprava kojima će se izrada Dugoročnog plana razvoja OSRH i drugih strateških dokumenata usmjeriti ka najboljim mogućim rješenjima. Tijekom skupa iznijete su prezentacije, mišljenja i vođena je rasprava o aktualnoj i budućoj ulozi, sposobnostima i modernizaciji HRM-a. Glavne tematske cjeline bile su sigurnosno okružje RH, HRM i društvo, obrambena politika i dugoročni ciljevi obrambenog planiranja, projekcije gospodarskog razvoja i financiranja obrambenog sustava, te potrebne sposobnosti za mornarička djelovanja. U većini tema u obzir su uzete okolnosti potencijalnih sigurnosnih ugroza, članstva RH u NATO-u i EU, te proračunskih i financijskih mogućnosti.

Tijekom otvaranja skupa, ministar Kotromanović je istaknuo cilj da HRM i dalje bude spreman i sposoban izvršavati zadaće čuvanja Jadrana, ali i sudjelovati u međunarodnim operacijama. Jadran je ključna geopolitička točka RH, a odgovornost HRM-a raste jer je RH pred ulaskom u EU i niz asimetričnih prijetnji može doći upravo preko Jadrana. Podrškom projektu izgradnje ophodnih brodova, koji će uskoro početi s realizacijom, MORH i Vlada RH su pokazali da je čuvanje Jadrana jedan od strateških prioriteta.

Načelnik GS-a Lovrić naglasio je da je izrada DPR-a iznimno zahtjevan i kompleksan posao, stoga je važno da skup raščlani pitanja vezana uz taj dokument. Govoreći o budućnosti HRM-a, general Lovrić je rekao da grana svakako mora zadržati svoje tradicionalne sposobnosti i da neće biti svedena na Obalnu stražu. Govoreći o procesima modernizacije OSRH, načelnik je rekao da se, ukoliko se procesi nastave aktualnim tempom, u nadolazećem desetogodišnjem razdoblju može očekivati suma od sedam do osam milijardi kuna za modernizaciju.

Domaćin skupa komodor Hranj istaknuo je stručnost sudionika skupa i podsjetio da je skup prvi u nizu sličnih. Tijekom njih, pripadnici HRM-a će, u pitanjima vezanim uz izradu DPR-a, izraziti vlastite stavove i poglede. S druge strane, ovakvi stručni skupovi bit će prilika da se čuju korisna razmišljanja koja dolaze izvan njihove institucije.



Priopćenja