General Lovrić na zasjedanju Vojnog odbora NATO-a

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić sudjeluje u Briselu 22. i 23. siječnja 2014. godine na 170. sastanku Vojnog odbora NATO-a (NATO Military Comity).

Glavna tema sastanka je priprema prijedloga za predstojeće sastanke NATO-a na ministarskoj razini kao i priprema za predstojeći NATO samit koji će se održati u drugoj polovini  2014. (4-5. rujna) u Walesu.

Uz glavnu temu, tijekom prvog dana načelnici glavnih stožera NATO-a održat će sastanke i s partnerima, državama Mediteranskog dijaloga (MD) i državama Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC) o načinima daljnjeg razvoja suradnje. U sklopu Vijeća NATO-Rusija očekuje se prihvaćanje plana rada za 2014. godinu.

Posebno će biti važna rasprava o stanju i tijeku operacije potpore miru ISAF u Afganistanu, kao i rasprava o budućoj misiji Resolute Support. Na sastanku će uz SACEUR-a generala Breedlovea, sudjelovati i visoki civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu ambasador Maurits Jochems i general Dunford, zapovjednik operacije ISAF. Vezano za operaciju KFOR bit će razmatrana buduća prisutnost NATO-a na Kosovu.

Drugi dan sastanka bit će usmjeren na NATO transformaciju, posebno na aktivnosti u vezi s razvojem i stvaranjem NATO vojnih sposobnosti. General Palomeros zapovjednik ACT-a, osvrnuti će se na vježbu Trident Juncture 2015 – koja će biti provedena tijekom 2015. godine s naglaskom na NATO operativnu spremnost kao i na Inicijativu povezanih snaga.

Predsjedavajući Vojnog odbora EU general de Rousiers će prezentirati zaključke s održanog obrambenog samita EU i planove za njihovu implementaciju.

Pored planiranih sastanaka na razini NATO-a, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske imat će i nekoliko sastanaka na bilateralnoj razini.




Priopćenja