Komemoracija povodom smrti generala Špegelja

U povodu smrti umirovljenog stožernog generala Martina Špegelja, bivšeg ministra obrane Republike Hrvatske i prvog zapovjednika Zbora narodne garde, danas, 13. svibnja 2014. u Domu OS RH "Zvonimir" održana je komemoracija kojoj su prisustvovali savjetnik predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, brojni generali i admirali te štovatelji i poznavatelji pokojnog generala Špegelja.

Nakon kratkog uvodnog podsjećanja na brojne odgovorne dužnosti i zadaće koje je obnašao, prikazan je i video o vojnom putu i djelovanju generala Špegelja.

U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, prigodno se obratio savjetnik predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić naglasivši golemi doprinos generala Špegelja u sigurnosnom i obrambenom sustavu. „Borba protiv zla, nacizma i fašizma, razvijanje znanja i vještina, samo su neke od vještina koje je posjedovao general Špegelj. Bio je veliki čovjek, slobodar i domoljub koji je svojim djelovanjem pridonio u stvaranju suverene i demokratske Republike Hrvatske“, rekao je Gareljić.

Izrazima sućuti obitelji obratila se i prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknuvši kako je general Špegelj bio veliki čovjek koji je cijeli svoj život ugradio u slobodu i neovisnost hrvatske države. „Martin Špegelj je u raznim teškim trenutcima uvijek znao izabrati stranu, pravu stranu, onu koja staje u obranu svoje zemlje“, rekla je Pusić.

Generala Špegelja prisjetila se i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra koja je naglasila kako je general Špegelj držao da osposobljavanje vojske i njeno postojanje nikada ne smije biti namijenjeno agresiji ili zastrašivanju već odvraćanju, te kako njezina istinska snaga proizlazi iz visokog dostojanstva i morala njezinih vojnika, dočasnika i časnika. „U nasljeđe nam je nesumnjivo ostavio životnu oporuku da vojnik treba prestati biti vojnikom kada oni koji ga vode odstupaju od puta, ali i ciljeva na koji su zajednički krenuli i kojima su zajednički stremili“, istaknula je Tafra.

U ime svih djelatnika OS RH poštovanje generalu Špegelju odao je i načelnik GS OS RG general zbora Drago Lovrić ističući kako je general Špegelj bio jedna od ključnih osoba u kreiranju i izgradnji Zbora narodne garde i Hrvatske vojske, čime je ušao u hrvatsku vojnu povijest. „Sjećamo se generala iz tih dana ratnih 1991. i 1992. godine kao odlučnog zapovjednika, stratega i vizionara koji je dugoročno promišljao obranu Hrvatske i buduću Hrvatsku vojsku, a i kada je u svojim razmišljanjima iskazivao drukčiji put ka istome cilju, a cilj je bio demokratska, slobodna i neovisna Hrvatska“, zaključio je general Lovrić.

Posljednji ispraćaj generala Špegelja bit će u srijedu, 14. svibnja 2014., u 13.30 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Vezane vijesti:

Priopćenje: Ministar Kotromanović uputio brzojav sućuti obitelji generala Špegelja, 12. svibnja 2014. godine

Priopćenje: Preminuo general Martin Špegelj, ratni ministar obrane, 11. svibnja 2014. godine

 

 



Priopćenja