Preminuo general Martin Špegelj, ratni ministar obrane

Umirovljeni stožerni general Martin Špegelj, bivši ministar obrane Republike Hrvatske i prvi zapovjednik Zbora narodne garde, preminuo je 11. svibnja 2014. godine.

General Martin Špegelj rođen je 11. studenog 1927. godine u mjestu Stari Gradac, općina Pitomača, gdje je živio do odlaska u partizane 1942. godine. Kao pripadnik partizanskih postrojbi sudjelovao je u operacijama na području Slavonije i sjeverne Bosne, gdje je i dočekao završetak Drugog svjetskog rata, u činu poručnika. Nastavlja vojnu karijeru u tadašnjoj Jugoslavenskoj armiji, u kojoj je obnašao različite dužnosti, uključujući i dužnost komandanta Teritorijalne obrane Hrvatske. Umirovljen je u JNA 1989. godine s dužnosti komandanta Pete vojne oblasti.

General Martin Špegelj imenovan je ministrom obrane Republike Hrvatske u kolovozu 1990. godine, kada preuzima pripreme za obranu Republike Hrvatske od nadolazeće agresije i ugroze suvereniteta Republike Hrvatske. Početkom 1991. godine intenzivno radi na naoružavanju i ustrojavanju oružanih postrojbi, kojima će se Republika Hrvatska suprotstaviti agresiji i obraniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. To je rezultiralo osnivanje Zbora narodne garde, čije postrojbe su svečano postrojene i prikazane javnosti 28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. General Martin Špegelj imenovan je prvim zapovjednikom Zbora narodne garde. Taj događaj se obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

U jesen 1991. godine imenovan je na dužnost Glavnog inspektora obrane Republike Hrvatske i na toj je dužnosti ostao do kraja 1992. godine, kada je umirovljen.

Čin generala zbora dodijeljen mu je u studenom 1991. godine, a u stožernog generala promaknut je 2000. godine.

General Martin Špegelj odlikovan je brojnim odlikovanjima tijekom službe u JNA, a nositelj je odlikovanja Republike Hrvatske, i to Velereda kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenice Domovinskog rata i Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Komemoracija u povodu smrti stožernog generala Martina Špegelja održat će se u utorak, 13. svibnja 2014., u 13.00 sati u Domu HV-a "Kralj Zvonimir" u Zagrebu, Stančićeva 4.

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 14. svibnja 2014., u 13.30 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Knjiga žalosti otvorena je u Ministarstvu obrane, Trg kralja Petra Krešimira IV/1 u Zagrebu.



Priopćenja