Hrvatski vojnici na Francuskom vojnom mimohodu u Parizu

Ešalon Oružanih snaga Republike Hrvatske po prvi put će sudjelovati na tradicionalnom vojnom Mimohodu oružanih snaga što će se u nedjelju, 14. srpnja 2013. održati u Parizu.

U ešalonu OS RH sudjeluje 71 pripadnik Počasno-zaštitne bojne, dva pripadnika Hrvatske kopnene vojske, te po jedan pripadnik Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a njima zapovijeda zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Dragan Basić.

Osim opsežnih priprema u Hrvatskoj, pripadnici hrvatskog ešalona za sudjelovanje na vojnom mimohodu pripremaju se od 6. srpnja 2013. i u Francuskoj, u vojnom kampu Satory, poligonu za testiranje vozila Nexter u blizini Versaillesa, kao i u središtu Pariza.

Francuska državna televizija TF1 u vijestima je objavila kratku reportažu o početku priprema za mimohod, te posebno istaknula hrvatske vojnike koji,  povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, prvi put stupaju na mimohodu što se priređuje za francuski nacionalni praznik Dana Republike.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje ovog događanja da se za sve  informacije jave bojniku Branimiru Gaćini na mobitel 099 708 71 44, e-mail:bgacina@gmail.com ili hrvatskom vojnom izaslaniku u RF u Parizu, kapetanu fregate Francoisu Buj na mobitel: 0033 6 09 82 22 07, e-mail: adcroatie.paris@mvep.hr.



Najave