Na VP Gašinci održana zajednička vježba američko-hrvatskog tima

Na vojnom poligonu Gašinci danas, 26. veljače, održana je vježba pripadnika 1. Operativnog mentorskog tima za vezu (CS OMLT-a) koji se priprema za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, a kojeg čine pripadnici hrvatske i američke vojske, Nacionalne garde Minnesote. Cilj vježbe u kojoj su prezentirane radnje i procedure u slučaju napada na konvoj (simulacije moguće realne situacije u Afganistanu) bio je prikazati način provedbe obuke dostignute sposobnosti.

Inače, američki i hrvatski vojnici na VP Gašinci zajednički se uvježbavaju od početka veljače, a zadaća u misiji ISAF bit će i mentoriranje Afganistanske nacionalne vojske (ANA-e) i izvidništva, topništva, inženjerije te mentoriranje Zapovjedne satnije i Stožera bojne.

Ova aktivnost rezultat je višegodišnje izuzetno uspješne suradnje između Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga RH, što su u svojim izjavama istaknuli zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac i načelnik američkog Odjela za obrambenu suradnju pukovnik Charles Davis koji su nazočili današnjoj vježbi. "Ovo je vrhunac međunarodne suradnje između Nacionalne garde Minnesote i OSRH, a ujedno i najzahtjevnija zadaća koja se postavlja pred OSRH", rekao je general pukovnik Kruljac, istaknuvši i zadovoljstvo dosadašnjim tijekom obuke. Vodeća nacija u CS OMLT-u je Hrvatska, a zapovjednik Operativog mentorskog tima je bojnik Ivan Galović. CS OMLT tim će u potpunosti biti spreman za odlazak u misiju ISAF sredinom ožujka.



Priopćenja