Održana prezentacija vježbe „Immediate Response 14“

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski u Zagrebu danas je, 27. kolovoza 2014., za uvažene goste i medije održana prezentacija međunarodne vojne vježbe Immediate Response 14. Vježba je kombinacija računalno podržane i vježbe na zemljištu, a organizatori su Oružane snage Republike Hrvatske i Slovenije te Zapovjedništvo američke kopnene vojske za Europu (USAREUR).

Među gostima na prezentaciji bili su direktor Glavnog stožera OS RH general bojnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Blaž Beretin, zamjenik ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta komodor Tihomir Erceg, te general bojnik Drago Matanović.

Vježba se provodi od 17. do 30. kolovoza na tri lokacije, u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, Simulacijskom središtu Slovenske vojske u Postojni, te slovenskom vojnom poligonu Poček i u vojarni u Vipavi. Uz organizatore, u vježbi kojoj je namjena promicanje i učvršćenje međunarodne vojne i vojno-civilne suradnje te interoperabilnosti kod mogućih kriznih situacija, sudjeluju i predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Mađarske, Danske i Velike Britanije. Primarni cilj je uvježbavanje vojnog osoblja za provedbu operacija potpore miru s naglaskom na operacije pružanja humanitarne pomoći i otklanjanja posljedica katastrofa.

Usporedno s onom u Zagrebu, održana je i prezentacija u Postojni. Dvije lokacije bile su povezane videokonferencijskom vezom. Uz sudionike vježbe, prezentaciji u Sloveniji je nazočio i predsjednik Republike te vrhovni zapovjednik Slovenske vojske Borut Pahor, koji je istaknuo važnost vježbe za međunarodnu suradnju. O tehničkim detaljima i samoj provedbi vježbe govorili su njezini ko-direktori. Tako su se, američki brigadir Jeffrey Meeker i slovenski brigadni general Miha Škerbinc javili iz Postojne, dok se iz Zagreba gostima u oba Simulacijska središta kao ko-direktor obratio brigadni general Siniša Jurković. Potom su uzvanici obišli radne točke u Simulacijskom središtu i upoznali se s detaljima ovogodišnje vježbe.

General Pađen tom je prilikom istaknuo da je zapovjedna razina ove vježbe svake godine sve viša, te da je ona u 2014. dobila novi oblik zahvaljujući uključivanju Slovenije u organizaciju. Najbitnije je što snage svih država provjeravaju svoj zajednički rad kroz scenarij u realnom vremenu i što su iskustva sudionika vrlo pozitivna. Intencija je da se suradnja razvija i u nadolazećem razdoblju, zaključio je Pađen.

Brigadni general Jurković naglasio je da Immediate Response promovira regionalnu sigurnost i stabilnost, te povjerenje i prijateljstvo među uključenim nacijama. Nadalje, ona dokazuje postojeću razinu interoperabilnosti, ali je i poboljšava, te usklađuje procedure koje stožeri trebaju izvršavati pri zajedničkim akcijama i operacijama.

 

 

 



Priopćenja